Direct naar artikelinhoud
Halverwege augustus was voor het laatst dit jaar een zogeheten supermaan te zien, hier gefotografeerd vanuit Noordwest-Spanje.Beeld ANP / EPA
Maanmissie

Dankzij Edward Cheung ligt er straks Arubaans strandzand op de maan

Van heinde en verre komen toeristen naar Aruba voor de maagdelijk witte stranden. Liefst een miljoen toeristen, veelal Amerikanen, doen jaarlijks het Caribische eiland aan. Maar binnenkort stijgt de populariteit van het strandzand tot een ongekende hoogte: een minuscule hoeveelheid Arubaans zand wordt namelijk overgebracht naar het maanoppervlak.

Dat is de verdienste van ruimtewetenschapper Edward Cheung. De geboren Arubaan werkt al tientallen jaren bij Nasa, en is nu adviseur bij de Peregrine-missie. Met die missie hoopt Nasa eind dit jaar een maanlander naar het hemellichaam te sturen. En ergens tussen alle wetenschappelijk instrumenten stopt Cheung dus ook een piepklein flesje strandzand. Dat zand wordt achtergelaten in de buurt van Lacus Mortis, een vlakte van gestold lava in het noordoostelijke deel van de maan.

Familiefoto op de maan

Cheung stuurt het zand naar eigen zeggen mee om Arubaanse schoolkinderen te interesseren voor technologie en wetenschap. Ook wil hij mensen ervan bewust maken dat de mooie natuur van het eiland beschermd moet worden, zegt hij tegen nieuwssite Caribisch Netwerk. Want de hagelwitte stranden en het toerisme zijn weliswaar goed voor de inkomsten, maar de paradijselijke natuur staat wel onder druk.

Cheung is niet de eerste die een persoonlijk aandenken achterlaat op het maanoppervlak. Zo dwaalt er ergens nog een vergeelde familiefoto rond die astronaut Charlie Duke achterliet. En zijn collega Alan Shepard vond op het stoffige maanoppervlak zelfs tijd voor zijn favoriete sport: enkele golfballen in het maanstof herinneren daaraan.

Lees ook:

De mens is weer op weg naar de maan

De Amerikanen hervatten na lange tijd hun ‘mensen naar de maan’ programma.