Direct naar artikelinhoud
OpinieBonaire

Van Ark, erken snel de Caribische verpleegkundige

Het kabinet moet snel de belofte nakomen dat een op Bonaire opgeleide zorgmedewerker ook in Nederland aan de slag kan. Dat schrijft Nina den Heyer, gedeputeerde Bonaire voor publieke gezondheid.

Hoewel Bonaire al tien jaar een bijzondere gemeente van ­Nederland is, bestaan er nog altijd onuitlegbare verschillen tussen het Europese en het Caribische deel van ons land. Gelijke kansen om je vak te mogen uitoefenen, daarvoor vraagt het Bestuurscollege van Bonaire de aandacht van minister Tamara van Ark voor medische zorg. De zorgsector is een bizar voorbeeld van waar Nederlandse wetgeving tot ongelijkheid leidt.

Je zou, gezien het toenemend ­tekort aan zorgprofessionals, verwachten dat iedere Nederlander die de opleiding tot bijvoorbeeld verpleegkundige met succes heeft afgerond en al jaren naar tevredenheid functioneert, door elk ziekenhuis met open armen wordt ontvangen. Dat geldt echter niet voor landgenoten die het vak hebben geleerd bij Fundashon Mariadal, waaronder het ziekenhuis op Bonaire valt. Ook al beschikken ze over een officieel ­erkend diploma en functioneren zij naar volle tevredenheid, in Europees Nederland blijven de deuren van zorginstellingen voor hen gesloten.

Toezegging van Edith Schippers

Hoewel de minister van OCW Mariadal in 2018 erkende, komen de aldaar behaalde diploma’s niet in aanmerking voor BIG-registratie, nodig om te mogen werken. Dit in weerwil van wat toenmalig minister van VWS Edith Schippers reeds in 2011 heeft toegezegd: “Voor personen die een opleiding op een van de eilanden van Caribisch Nederland ­afronden, zullen daar waar het de registratie in het BIG-register betreft over enkele jaren dezelfde regels gelden als voor degenen die een opleiding in Nederland hebben afgerond”.

Een belofte die geen prioriteit in Den Haag is en negen jaar later nog altijd niet is ingelost. Terwijl er niet meer voor nodig is dan een simpele wetswijziging. Een kleine moeite voor iets waarvan vooral de zorginstellingen en patiënten in Europees Nederland profiteren: extra aanbod van goed opgeleide en toegewijde zorgprofessionals. Dat is overigens niet direct in het voordeel van Bonaire. Wij kunnen deze vakkrachten zelf heel goed gebruiken. Het gaat hier echter niet om eigenbelang, maar om gelijke kansen voor de ­Europese en Caribische Nederlander.

Als staatssecretaris van SZW hebben wij mevrouw Van Ark leren kennen als een betrokken bewindspersoon, we vertrouwen erop dat ze dit snel rechttrekt. Er zijn voor ons meer zorgpunten: een AOW die niet gelijk is aan het bestaansminimum, het ontbreken van een (vorm van) WW en een eerlijkere kinderbijslag. Ik hoop dat die bij de komende kabinetsformatie worden opgelost.

Lees ook:

Nederland en de Caribische landen steggelen verder over steun

Het conflict tussen de Caribische landen in het Koninkrijk en Nederland was in jui dit jaar nog verre van opgelost.