Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Het College Aruba financieel toezicht (CAft) constateert dat Aruba tot nu toe voldoet aan de financiële normen voor 2019. Maar omdat er grote zorgen zijn over de financiële positie op de langere termijn, adviseert het CAft de ministerraad van het Koninkrijk toch om over te gaan tot een aanwijzing.

rubaMinister-president Evelyn Wever-Croes meldt in een persbericht dat het CAft precies wil weten hoe de fiscale hervormingen eruit gaan zien. ,,Dat weten we zelf nog niet, want we zijn nog in overleg met de sociale partners.” Het CAft uit ook grote zorgen over de ontwikkeling van de personeelskosten. ,,Die zorg delen we, maar het is lastig. De crisis in Venezuela verplicht ons om meer mensen in te zetten voor grenscontroles en immigratie.”
Heet hangijzer blijft het Sociaal Crisisplan. Het CAft vindt dat de kosten daarvan deel uitmaken van de Landsbegroting en niet apart mogen worden gehouden, zoals de regering voorstaat. Volgens Wever-Croes is het helemaal niet nodig om aan de wens van het CAft te voldoen, omdat het gaat over een tijdelijk plan, waarvoor Europese subsidie is ontvangen. Ze heeft in een brief aan staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties uitleg gegeven, maar nog geen reactie ontvangen. ,,Op deze manier kan de minister van Sociale Zaken, samen met de collega’s van Justitie, Onderwijs en Volksgezondheid, zijn gang gaan met het verbeteren van de sociale cohesie, terwijl de minister van Financiën zich bezighoudt met orde te brengen in de financiële chaos die het vorige kabinet heeft nagelaten.”
De premier maakt zich geen zorgen over het advies van het CAft. ,,Het belangrijkste is dat wij ons aan de afspraken houden. Het CAft is bezorgd over de toekomst en dat zijn wij ook. We werken hard aan verbeteringen, maar op dit moment is er geen reden om te gaan sleutelen aan de begroting 2019. We blijven in gesprek met de Nederlandse regering, en werken tegelijk aan verbeteringen voor de langere termijn, zonder onze burgers te zwaar te belasten, want wij stellen hen centraal.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.