Al het nieuws

Moties vragen onderzoek integriteit bestuur Bonaire

Van onze correspondent
Kralendijk - ,,De bal ligt bij gezaghebber Edison Rijna van Bonaire”, zegt een politiek waarnemer in Kralendijk, nadat de eilandsraad in een marathonzitting - die van dinsdagmiddag 17.00 uur tot de volgende ochtend 6.15 uur duurde - twee moties aannam, die beide een integriteitsonderzoek tot doel hebben.

BONRijnaEen motie is géén raadsbesluit; het is een wens van de meerderheid van de in totaal negen gekozen raadslezen. Gezaghebber Rijna wordt in één motie indringend verzocht om lopende het onderzoek, dat maximaal twee weken mag duren, niet actief in functie te zijn. De waarnemend-gezaghebber, Nolly Oleana, zou dit onderzoek door onafhankelijke experts moeten coördineren. Deze motie, ingediend door coalitiepartijen Movementu di Pueblo Boneriano (MPB) en Union Patriótiko Boneriano (UPB), werd met vijf stemmen vóór en vier tegen aangenomen.
Opvallend is dat juist oppositiepartij Partido Demokrátiko Boneriano (PDB) tegenstemde. Maar een motie van PDB, ingediend door Demokrat-leider Clark Abraham, werd wel unaniem aangenomen. Deze motie is niet op de ‘man’ - de gezaghebber - gericht, maar betreft ‘het instellen van een Raadsonderzoekscommissie bestuurlijke integriteit ten aanzien van het handhaven op bestaande regelgeving’. In deze commissie heeft elke fractie - dat zijn er naast MPB, UPB en PDB met ook de eenpersoonsfractie Daisy Coffie in totaal vier - één lid, met als hoofdonderzoeksonderwerp: ‘Bestuurlijke Integriteit ten aanzien van de afgifte van vergunningen en handhaven op bestaande regelgeving’. Hiertoe moet een Raadsbesluit worden voorbereid en deze stukken dienen binnen twee weken bij de eilandsraad zijn.
Rijna ligt al een paar weken onder vuur met als klap op de vuurpijl een artikel van de Nederlandse nieuwswebsite Follow the Money waarin wordt gesproken over tal van zaken waarin hij zijn boekje te buiten zou zijn gegaan en over een angstcultuur binnen het ambtenarenapparaat. Rijna heeft de aantijgingen steeds weerlegd.
Hij laat desgevraagd aan het Antilliaans Dagblad weten dat hij voorlopig nog gewoon in functie is. Oppositieleider Abraham zegt tegen deze krant dat de eilandsraad de gezaghebber ‘niet kan schorsen’ omdat ‘hij is benoemd door de Kroon’; dus bij Koninklijk Besluit (door de Nederlandse regering en koning).
Als grootste criticus van Rijna legt de PDB-voorman uit tegen de andere motie te zijn, omdat deze zich enkel richt op de gezaghebber. Maar Bonaire kent een ‘collegiaal bestuur’. ,,Alle bestuurders-gedeputeerden zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het eilandsbestuur; niemand kan in z’n eentje beslissen. We moeten op de bal spelen, niet op de man.”

Eilandsraad leidde tot waar spektakelstuk

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.