Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Philipsburg - Verschillende belangrijke rechtszaken kunnen deze maand niet doorgaan vanwege de reisbeperkingen van Aruba en Curaçao naar Sint Maarten.

F18SXM Rechtszaken niet doorHet gaat onder meer om hoorzittingen tegen voormalige parlementsleden Silvio Matser, Frans Richardson, Theodore Heyliger en Claudius Buncamper. De rechters uit Curaçao moesten hun reis door het vliegverbod annuleren.

Ook waren er zittingen in hoger beroep gepland in een aantal moord- en doodslagzaken, zoals in de zogenaamde ‘Mars’- en ‘Lamantijn’-onderzoeken.

,,Op het moment dat het besluit werd genomen om door te gaan met de hoorzittingen - na afweging van alle op het spel staande belangen en overleg met de lokale gezondheidsautoriteiten op zowel Sint Maarten als Curaçao - was het regeringsbesluit om de grenzen te sluiten nog niet van kracht. Omdat dat nu het geval is en de vluchten zijn geannuleerd, is er geen andere keuze dan de reis te annuleren”, zei waarnemend woordvoerder van de Gemeenschappelijke Rechtbank Desi Dijkhuizen in een verklaring.

,,In individuele gevallen, op basis van de fase waarin elke zaak zich bevindt, zullen de beroepsrechters beslissen of videoconferenties een haalbare optie zijn of dat de hoorzitting in die gevallen moet worden geannuleerd”, voegde Dijkhuizen toe.

Volgens de woordvoerder van de betrokken advocaten, advocaat Cor Merx van de Association for Penal Law Scholars, rechtvaardigt de omvang van een aantal grote zaken geenszins een behandeling via videoverbindingen. ,,De verbindingen tussen de landen zijn slecht. Dit komt het belang van de verdediging niet ten goede. Het voorstel is dan ook kort en krachtig om nieuwe data vast te stellen, maar in goed overleg met ons de voortgang van zaken te bespreken.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.