Al het nieuws

‘Wachten op beslissing minister’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Voorlopig stuurt Aqualectra nog geen aanmaningen aan klanten die de afvalstoffenbelasting niet hebben betaald. Ook de overdracht van het openstaande saldo aan de Ontvanger is aangehouden.
Dat heeft te maken met opschoning van het invorderingsbestand van Aqualectra.

AfvalstoffenDan gaat het ook om het verwerken van de door Selikor toegekende vrijstellingen. De Belastingdienst heeft bij minister Javier Silvania van Financiën een advies ingediend, en raadt onder andere aan ‘te overwegen de oudste jaren van de achterstallige afvalstoffenbelasting niet meer in te vorderen’. Dat staat in de meest recente managementrapportage van de Belastingdienst. In afwachting van een besluit hierover zal Aqualectra geen aanmaningen versturen en zal ‘de migratie van de afvalstoffenbelasting naar de Ontvanger even worden aangehouden’.
Eerst moet er dus een besluit worden genomen door Financiën over de jaren waarover de achterstallige betalingen nog zullen worden geïnd. Dan zal Aqualectra aanmaningen versturen voor de openstaande saldi. Deze klanten krijgen drie weken de tijd om het achterstallige bedrag alsnog te betalen. Het saldo dat na deze exercitie resteert wordt vervolgens overgedragen aan de Ontvanger van Curaçao ‘ter invordering’. Eind maart bleek al dat de migratie van de inning van de afvalstoffenbelasting van Aqualectra naar de Ontvanger der Belastingen vertraging had opgelopen. Uit de laatste managementrapportage blijkt dat ook in de maand juli geen overdracht van een openstaand saldo zal plaatsvinden.
Eerder werd al bekend dat ook is gekozen voor ‘een gefaseerde migratie om de reacties van de klanten in goede banen te kunnen leiden’. ,,De doorlooptijd van de migratie is vervolgens afhankelijk van de ervaring met de eerste tranche(s).”
De inning van de afvalstoffenbelasting vindt nu nog plaats door nutsbedrijf Aqualectra via de maandelijkse factuur van water en elektra. Als een klant de verschuldigde afvalstoffenbelasting niet betaalt, dan is dit zichtbaar op het strookje onderaan de Aqualectra-factuur. Jaarlijks hoort het openstaande saldo aan nog verschuldigde afvalstoffenbelasting ter invordering aan de Ontvanger te worden overgedragen. Sinds 2016 heeft deze overdracht echter niet meer plaatsgevonden.
Aqualectra heeft kenbaar gemaakt dat een toenemend aantal klanten de verschuldigde afvalstoffenbelasting niet meer betaalt, zo staat te lezen in de rapportage. ,,Om de compliance op dit gebied te verhogen, zal het openstaande saldo over de jaren 2016-2021 binnenkort ter invordering aan de Ontvanger worden overgedragen.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.