Al het nieuws

Opbrengsten per kamer gemiddeld flink hoger; appartementen beter gevuld

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De gemiddelde hotelbezetting in september 2022 was met 65,8 procent iets lager dan de 66,4 procent van dezelfde maand vorig jaar, maar de verdiensten per beschikbare kamer zijn wel aanzienlijk verbeterd: met 11,5 procent. Ten opzichte van pre-coronajaar 2019 zelfs met 33,5 procent.

chataDat blijkt uit de jongste cijfers die door Chata (Curaçao Hospitality And Tourism Association) zijn uitgebracht. Met andere woorden: er wordt in het lokale toerisme (gemiddeld) goed geld verdiend.
De kamers zaten in september over het algemeen voor twee derde vol. Zowel de zogeheten Average Daily Rate (ADR) als de Revenue per Available Room (RevPAR) zijn toegenomen.
De ADR van 170 dollar naar 191,50 dollar (in september 2019 was dit nog 141,70 dollar). En de RevPAR van 113 dollar naar 126 dollar (was in dezelfde maand pre-corona nog maar 94,40 dollar). Chata zelf spreekt ook van een ‘significante’ stijging.
De cijfers zijn gebaseerd op de verstrekte input van veertien resorts, die samen 2.430 kamers vertegenwoordigen. Bekend is dat Sandals hoge kamerprijzen hanteert; Chata vermeldt echter niets over het ‘Sandals-effect’ op de gemiddelde ADR en RevPAR.
De particuliere toeristische sector blijft zich gunstig herstellen en ontwikkelen, aldus Chata en ook Casha (Curaçao Apartment Small Hotel Association) in verband met een positieve trend voor wat betreft arriverende verblijfstoeristen.
Externe factoren blijven echter zorgen baren, zoals de stijging van de brandstofprijzen en de oorlog van Rusland in Oekraïne. Daardoor blijven Chata en Casha ‘voorzichtig optimistisch’ voor wat betreft de resterende maanden van 2022.
De Casha-leden (appartementenhouders) melden in september een bezetting van gemiddeld 67 procent, bijna hetzelfde als augustus toen 68 procent werd gemeten, maar 10 procent beter dan september vorig jaar. En dit ondanks de stormen en regenachtige periode en de berichten daarover, die tot annuleringen hebben geleid.
Duikscholen en attracties op het eiland deden het in september minder goed, mede door het slechte weer. Voor de reguliere duikscholen speelt volgens Casha het probleem van ‘een explosieve groei van illegale duikscholen’. Autoverhuurbedrijven zitten gemiddeld op 75 procent van september 2021.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.