Al het nieuws

Van onze verslaggever
Kralendijk - Premier Mark Rutte zegde de Tweede Kamer gisteren plotseling toe dat Aruba en Bonaire weer naar code oranje gaan.
niemandNiet vanwege het aantal besmettingen op de eilanden, maar vanwege het feit dat Nederland in lockdown is. Een woordvoerder van het Openbaar Lichaam Bonaire (OLB) leek net zo verrast als iedereen en bevestigde dat er druk overleg plaatsvindt met Den Haag en dat code oranje naar alle waarschijnlijkheid vandaag (woensdag 16 december) wordt ingevoerd. Dit werd later op de middag door het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd. Hiermee kleurt Nederland de hele wereld oranje.
Bij de toeristische sector op Bonaire komt deze beslissing hard aan. Net nu de hotels weer vollopen en het aantal actieve gevallen van Covid-19 na een kleine stijging weer aan het dalen is, wordt het reizen naar de ‘veilige’ eilanden afgeraden. Bij de voorzitter van Bonaire Hotel and Tourism Association (Bonhata), Bas Noij, kwam de beslissing als een volslagen verrassing. ,,Het is voor de sector een zware domper en we zijn murw geslagen. Het lijkt wel of we iedere keer één stap vooruit doen en vervolgens weer drie stappen achteruit worden gezet”, aldus Noij.
Volgens hem gaat code oranje waarschijnlijk tot half maart duren en wordt het nu tijd om meer naar de Amerikaanse markt te gaan kijken. ,,Ook de beslissing om het vliegverbod tot 15 januari te verlengen is niet hier, maar in Europees Nederland genomen. Wij hebben er als sector in geïnvesteerd om toeristen uit de Verenigde Staten (VS) en Canada veilig te kunnen ontvangen en we volgen de ontwikkelingen op Aruba op de voet.” Volgens Noij blijkt uit de cijfers dat het toelaten van toeristen uit de VS en Canada nagenoeg geen impact heeft op het besmettingscijfer. Het bestuur van Bonhata maakt zich volgens eigen zeggen niet alleen zorgen over de toeristische sector. ,,Het heeft een negatieve invloed op het hele eiland want bijna iedereen is direct of indirect afhankelijk van het toerisme.”
Volgens David Rietveld, general manager van Delfins Beach Resort, is de beslissing door het kabinet genomen na een advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en is zelfs het ministerie van Buitenlandse Zaken er niet bij betrokken geweest. Van bronnen binnen de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) en het OLB hoorde hij dat de herinvoering van code oranje slechts een mededeling was. Voor het eerst sinds het uitbreken van de coronacrisis was zijn resort weer een keer volgeboekt. ,,Ik heb een half miljoen in de boeken staan en ben meer dan boos. De eerste annuleringen komen al binnen en ik hoop eigenlijk dat de mensen die geboekt hebben het advies aan hun laars lappen. Je kunt beter hier zijn dan in Nederland”, aldus een ziedende Rietveld.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.