Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Vergeleken met het oorspronkelijke voorstel van de Rijkswet Coho (Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling) ‘is het evident dat rekening is gehouden met het uitgangspunt om eigenaarschap (ownership) zoveel mogelijk te bevorderen’.

rvaDat schrijft de Raad van Advies (RvA) van Cuaçao in een advies van 24 augustus, in reactie op een spoed-adviesverzoek van het kabinet-Pisas van begin deze maand, nadat de raad op 21 december al op het eerste Coho-voorstel had geadviseerd. TV Direct berichtte er gisteravond over.
Er zijn in het voorliggende voorstel van rijkswet verschillende wijzigingen aangebracht. ,,De RvA gaat ervanuit dat in het onderhandelingsproces dat in de afgelopen periode heeft plaatsgevonden, (politieke) afwegingen gemaakt zijn waarbij met de verschillende belangen die in het geding zijn rekening is gehouden.”
Het resultaat van de onderhandelingen komt tot uitdrukking in het nieuwe voorstel.
Volgens de Memorie van Toelichting (MvT) worden, waar de bevoegdheden van het Coho en andere in het voorstel van rijkswet genoemde organen de autonomie van de Caribische landen raken, deze bevoegdheden noodzakelijk geacht om het doel van het voorstel van rijkswet te bereiken en zijn zodanig vormgegeven dat de impact op de autonomie zo gering mogelijk is. ,,De raad constateert dat dit uitgangspunt niet altijd in het voorstel van rijkswet is gevolgd en dat daarvoor niet steeds een voldragen motivering in de MvT is gegeven.”
De RvA heeft er eerder op gewezen dat bij het inperken van de bevoegdheden c.q. de manoeuvreerruimte van de regering en de Staten van Curaçao, het voor de beoordeling van de impact op de autonomie van belang is een afweging te maken: ,,Tussen hetgeen wordt ingeperkt, de mate waarin dat gebeurt (het verlies) en hetgeen daar tegenover staat (de winst).”
Het Antilliaans Dagblad zal de komende dagen verder ingaan op het RvA-advies inzake het bij consensusrijkswet te regelen Caribisch Hervormingsorgaan, waarover komende vrijdag de Rijksministerraad vergadert en vermoedelijk ook besluiten neemt. Het Coho is van belang om in aanmerking te blijven komen voor de aanzienlijke liquiditeitssteun van Nederland; zonder die financiële steun kan de Curaçaose overheid nauwelijks tot niet functioneren.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.