Terug naar de krant

Vrijspraak voor vier militairen in zaak dodelijke duikongeval Curaçao

Leeslijst Nieuws
Curaçao In 2015 kwam een 23-jarige matroos om het leven tijdens een duikoefening. Volgens de rechtbank zijn de vier militairen die betrokken waren bij het ongeluk niet strafbaar.
Leeslijst

De vier militairen die vijf jaar geleden betrokken waren bij een dodelijk duikongeval op Curaçao zijn dinsdag door de rechtbank in Arnhem vrijgesproken. Ze hebben de dienstvoorschriften destijds niet overtreden, meldt persbureau ANP. Bij het ongeval kwam een 23-jarige matroos om het leven.

Het Openbaar Ministerie verdacht het viertal aanvankelijk van het niet naleven van de voorschriften, maar kwam daar op terug na het horen van getuigen en deskundigen. De protocollen waren destijds namelijk juridisch niet goed vastgelegd. Justitie eiste vrijspraak voor de mannen.

De matroos kwam in november 2015 om het leven tijdens een oefening in de Caracasbaai op Curaçao. Terwijl zij een duik naar veertig meter diep maakte, liet ze weten dat er water in haar masker liep. Vervolgens viel de spraakcommunicatie uit. Volgens de voorschriften zou de oefening na het wegvallen van de communicatie moeten worden gestaakt, zo betoogde het OM eerder, maar de betrokken militairen besloten door te gaan op de communicatie via de seinlijn. Ze begonnen pas aan het einde van de duiktijd aan een reddingsactie, toen de matroos niet meer reageerde.

Het ministerie van Defensie liet in 2018 weten „verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid te erkennen” voor het ongeluk, nadat uit een intern onderzoek bleek dat er fouten waren gemaakt tijdens de voorbereiding van de duikoefening. Hoewel de onderzoekers geen eenduidige oorzaak konden vinden voor het ongeval, bleek wel dat de matroos aan de duik was begonnen met een „niet gebruiksklaar duiksysteem”. Ook zou de oefening geen structuur en opbouw hebben gehad en was de communicatie slecht.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in