Curaçao

Regering Nederland houdt vast: Curaçao krijgt een aanwijzing opgelegd

Vier weken leidde overleg tussen delegaties van de Curaçaose en de Nederlandse regering tot het besluit het geven van een aanwijzing uit te stellen.

 

bol

Door Koninkrijksrelaties.Nu

Den Haag – De Nederlandse regering heeft op voorstel van staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops alsnog besloten Curaçao een aanwijzing te geven om het te verwachten financiële tekort over dit jaar van ruim 100 miljoen gulden drastisch terug te dringen. Dat melden bronnen rond het Binnenhof.

Het formele besluit daartoe wordt vandaag genomen in een ingelaste Rijksministerraad. Parallel aan het opleggen van een aanwijzing ondertekenen de regeringen van Curaçao en Nederland een ‘groeiakkoord’, aldus diezelfde bronnen.

Aanvankelijk stuurde de Nederlandse regering er al een maand geleden op aan Curaçao een aanwijzing te geven, maar de spoorslags naar Nederland gereisde minister-president Eugene Rhuggenaath wist 3 weken uitstel te bewerkstelligen. In die periode had Curaçao een pakket hervormingen en bezuinigingsmaatregelen moeten presenteren dat een dwingende aanwijzing overbodig zou  moeten maken.

bol

Vorige week besloot de RMR Curaçao nog een week extra tijd te geven. De afgelopen dagen is er ambtelijk overleg gevoerd over de invulling van het ombuigingspakket. Kennelijk heeft dat Nederland onvoldoende vertrouwen gegeven om definitief van een aanwijzing af te zien.

De aanwijzing waartoe vandaag wordt besloten bindt de Curaçaose regering aan concrete doelstellingen die alleen met ingrijpende maatregelen te realiseren zijn.

Deel dit artikel