Nieuws Curaçao

Vanochtend Dodenherdenking in Punda

WILLEMSTAD – Vanochtend om 8.30 uur is Punda voor een gedeelte afgezet vanwege Dodenherdenking. Die duurt tot 11.00 uur en is op het Waaigat bij het monument van de Tweede Wereldoorlog. Na de herdenking komen de genodigden bijeen op de militaire begraafplaats op de Roodeweg.

Het thema van de herdenking dit jaar is ‘Vrijheid in Verbondenheid’. De eilanden werden weliswaar niet bezet maar toch betrokken in de Tweede Wereldoorlog doordat er olie geraffineerd werd op Curaçao en Aruba ten behoeve van de geallieerden.

Duitse onderzeeërs probeerde de raffinaderijen en de olietransporten te bombarderen. Dat eerste lukte niet, dat laatste helaas wel. Vele Antilliaanse bemanningsleden van alle zes eilanden kwamen hierbij om het leven. Door toedoen van het naziregime vielen ook in Europa antilliaanse slachtoffers zoals George Maduro en Boy Ecury.

Het einde van de oorlog markeerde een kantelpunt in de geschiedenis van de eilanden en vormde een opmaat naar meer rechten en vrijheid. Op landsniveau leidde dat in 1954 tot het Statuut. 

Deel dit artikel