Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,De dagelijkse leiding van het Curaçao Medical Center (CMC) berust bij de raad van bestuur (RvB) en bij niemand anders. De RvB gaat er graag vanuit dat u dit uitgangspunt tijdens onze aanstaande vergadering zult hanteren.”

CMCEen goed verstaander heeft maar een half woord nodig; de directie van het ziekenhuis zegt in een brief aan de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Javier Silvania (MFK), feitelijk dat hij niet op de stoel van het CMC-bestuur moet gaan zitten.
In het schrijven wordt verslag gedaan van de afgelopen week waarbij de RvB twee vergaderingen had met zorgbond CBV ten aanzien van het ontevreden personeel van de operatiekamer (OK) en dat de CBV daarna een gesprek aanvroeg met de minister. Dit alles heeft het bestuur via sociale media vernomen. ,,Enigszins tot onze verbazing werd eveneens via sociale media bekendgemaakt dat u als minister van GMN op maandag 24 april aanstaande in het gebouw van het CMC om de tafel zal gaan met (de RvB van) CMC, CBV, de Inspecteur Gezondheidszorg en het personeel van CMC. In hetzelfde bericht is de pers uitgenodigd aanwezig te zijn”, zo vervolgt het schrijven.
Maar daar komt niets van in, zo vindt het CMC-bestuur, want, verwijzend naar de Landsverordening zorginstellingen wordt gesteld dat het ziekenhuisgebouw alleen voor onderzoek en behandeling van patiënten is. Verder kunnen dienstverleners, leveranciers en bezoekers toegelaten worden, maar gezien de patiëntveiligheid en de grondwettelijk verankerde vertrouwelijkheid van (patiënt)gegevens, schrijft het bestuur: ,,Het behoeft geen betoog dat de aangekondigde bijeenkomst, waaronder persdeelname, daar niet bij past.” De minister wordt verzocht een andere locatie te zoeken.

‘Liever eerst besloten overleg’
Het bestuur benadrukt dat de directe leiding van het CMC bij de raad van bestuur (RvB) ligt en dus niet bij de minister. ,,De RvB betrekt daarbij zoveel mogelijk de patiënten dan wel de organisaties die de belangen van de patiënten behartigen, en hoort de medische staf ter zake van alle medische beleidsaangelegenheden. Ook vindt waar mogelijk en wenselijk overleg plaats met andere stakeholders, zoals CBV. Dit alles doet evenwel niet af aan het wettelijk uitgangspunt dat de dagelijkse leiding van het CMC berust bij de RvB en niemand anders. De RvB gaat er graag vanuit dat u dit uitgangspunt tijdens onze aanstaande vergadering zult hanteren.”
Het bestuur zou het overigens waarderen eerst in een besloten vergadering met de minister in overleg te treden. Dat heeft hij toch ook gedaan met de leden van de zorgbond. Uitgelegd wordt: ,,Het gaat immers om gegevens van het CMC en van zijn personeel die naar hun aard vertrouwelijk moeten worden behandeld. Tegen deelname van de Inspecteur Gezondheidszorg in zijn wettelijke hoedanigheid heeft de RvB uiteraard geen bezwaar.”
Het bestuur deelt vervolgens ook nog mee dat de Inspecteur Gezondheidszorg al op de hoogte is van alle ontwikkelingen ten aanzien van het OK-complex en ook de Coronary Care Unit (CCU). Verder is er donderdag ‘een productief overleg’ geweest met het OK-personeel. En ten aanzien van de situatie op de CCU geldt dat er al een verbetertraject is opgesteld, ook goedgekeurd door de Inspecteur Gezondheidszorg.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.