Curaçao

Economische performance Curaçao schrijnend in vergelijking met Regio

Door Harald Linkels

Willemstad- De economische ‘performance’ van Curaçao, die zich de afgelopen jaren heeft gekenmerkt door stagnatie of zelfs een krimp, is nog schrijnender wanneer zij wordt vergeleken met de bredere Caribische regio. Dat blijkt uit een rapportage van de Caribbean Development Bank (CDB) die de economische prestaties in kaart bracht van de 19 landen waaraan zij leningen verstrekt.

“De economische prestaties in de Caraïben worden afgezet tegen de achtergrond van een vertraging van de wereldwijde economische groei. De huidige internationale economische omgeving wordt gekenmerkt door escalerende handelsspanningen, volatiele grondstoffenmarkten en beleidsonzekerheid met betrekking tot zowel BREXIT als Amerikaanse handel”, aldus de inleiding van de CDB-rapportage.

Toch constateert de bank dat, ondanks al deze ontwikkelingen, de meeste landen in 2018 een positieve economische groei noteerden. De groei in de 19 landen tesamen was gemiddeld 1,9%, een verbetering van 0,5% vergeleken met het het jaar 2017.

De snelstgroeiende Caribische economieën waren Grenada (+5,2%), Antigua en Barbuda (+3,5%) en Guyana (+3,4%). De slechtste economische prestatie voor het jaar 2018 werd geleverd door het vlak bij Sint Maarten gelegen Anguilla, dat in 2018 een economische krimp van 2,4% liet zien. Voor het jaar 2019 zal die naar verwachting echter al weer omslaan in een een economische groei van bijna 4%, aldus de berekeningen van de CDB.

Ook op Trinidad en Tobago, net als Curaçao een buurland is van Venezuela, bedroeg de economische groei in het jaar 2018 toch nog altijd 1,9%.

Voor het jaar 2019 verwacht dat de CDB dat de economieën van de landen waarvan zij cijfers bijhoudt, met gemiddeld 2,1% zullen groeien.

Deel dit artikel