Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Een fout in het controlesysteem van het Water- en Energiebedrijf (WEB) is ‘mogelijk’ de oorzaak van de black-out die Aruba zaterdagavond trof. Directeur Alfredo Koolman gaf maandagochtend een persconferentie en zei dat ‘onderzoek dit nog moet uitwijzen’.

aruwebOm de meeste persvragen draaide hij echter heen, zonder met veel duidelijkheid te komen. ,,Het is de vijfde black-out dit jaar. Dat is niet normaal, het is veel”, erkent Koolman. ,,We hebben bij de nieuwe Recip-plant zoveel verborgen problemen, dat we extra hulp nodig hebben.” De WEB-directeur vertelde ook dat er vrijdag brand is geweest in deze plant, waardoor alle zekeringen van Recip 4 uitvielen. ,,Het is de verantwoordelijkheid en plicht van WEB om energie te leveren aan Elmar. Wij moeten de situatie herstellen. We gaan bekijken hoe we de manier van problemen aanpakken kunnen intensiveren.”
Over de oorzaak van de black-out zegt Koolman dat het mis ging bij het overstappen - ‘switchen’ noemt hij het - van het voltage van het ene systeem naar het andere. ,,We werden verrast”, erkent hij. ,,We denken dat er in het controlesysteem een fout zit. Maar dat moeten we nog goed uitzoeken.”
WEB heeft contact gelegd met Wärtsilä, sinds 2005 de leverancier van de motoren die WEB gebruikt. ,,We hebben er bij dit bedrijf op aangedrongen dat ze meer aandacht moeten hebben voor dit probleem.” Intussen is de afdeling Operations samen met de ICT-afdeling en met de vertegenwoordigers van Wärtsilä bezig met het onderzoek.
Koolman geeft aan dat het niet de eerste keer is dat dit probleem zich voordoet. ,,We zoeken een manier om dit te structureren, samen met Wärtsilä en met onze eigen mensen. We zijn voorzichtiger geworden, want we merken dat als we een reparatiehandeling moeten doen, er een kans is dat er weer een black-out ontstaan.” Op een vraag van de pers of Aruba nog meer black-outs kan verwachten, reageerde de directeur op een omzeilende manier.
De WEB-directeur ‘betreurt’ de black-out. ,,Excuses. De impact op de samenleving is enorm groot. Dat geldt ook voor het bedrijfsleven dat zaterdagavond met de stroomstoring werd geconfronteerd. Samen met Elmar werken we hard om het probleem snel te achterhalen.”
Tijdens de black-out is volgens Koolman direct communicatie op gang gekomen met de minister van Energie, met de media, met de directeuren van Utilities en Elmar en met de commissarissen van WEB. NoticiaCla reageerde op deze stelling dat WEB altijd communiceert dat de oorzaak nog moet worden onderzocht, maar dat de bevolking nooit resultaten te horen krijgt. WEB maakt alleen excuses, maar het probleem wordt groter. En Elmar stuurde zaterdagavond updates via Facebook en een dag later werd diezelfde informatie in een persbericht herhaald. Koolmans antwoord was daarop dat WEB inderdaad transparanter moet zijn en zijn gezicht moet laten zien. ,,We zijn in contact met al onze stakeholders.”
Een andere journalist merkte op dat de mensen ongeduldig worden. De trend is dat Aruba elke twee tot drie maanden wordt getroffen door een stroomstoring. Wie een claim indient in verband met kapotte apparatuur, krijgt amper geld terug. ,,WEB handelt de claims niet af, dat is aan Elmar. Wij hebben geen informatie over het aantal geaccepteerde claims of hoeveel geld wordt uitgekeerd”, zegt Koolman. ,,WEB heeft leveringsvoorwaarden, waarin staat wanneer er wel of niet een claim kan worden ingediend. Elmar heeft ook leveringsvoorwaarden.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.