Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Sinterklaas is met de boot op weg naar Aruba.

ARU SintAan boord bevinden zich ook zo’n 75 gekleurde Pieten, die de goedheiligman assisteren zowel op zee als straks op het eiland. Aruba geeft daarmee een eigen draai aan de internationale discussie over de discriminerende gevoelens die de vroegere zwarte pieten opriepen.
‘Vol verwachting’ kloppen kinderharten om op zondag 13 november bij de aankomst te zijn. De feestelijke aankomst speelt zich af tussen de Harbour Arena en Plaza Padu in Oranjestad.
Het is voor het eerst sinds de pandemie dat Sinterklaas weer op de traditionele manier naar het eiland kan aankomen. Organiseer-piet heeft om die reden contact opgenomen met de Commissie Celebracion Dianan National en met minister Xiomara Maduro (MEP) van Cultuur. Gezamenlijk hebben ze een vrolijke en muzikale aankomst voorbereid. Tijdens een persconferentie donderdag werden details door Lyonel Dirksz van de commissie bekendgemaakt.
De boot van Sinterklaas komt om 10.00 uur aan bij de Harbour Arena. De deuren van de gate gaan om 09.00 uur open, zodat ouders met hun kinderen zo dichtbij als mogelijk kunnen komen om de boot te zien binnenvaren. Dirksz maakt ouders erop attent dat parkeren in het havengebied die dag niet is toegestaan, bezoekers kunnen alleen lopend naar binnen. De Sint stapt van de boot af, samen met alle pieten.
Vanaf de rotonde van Wendy’s is er een parade. Die wordt gevormd door de Quality Brass band, het voertuig van Sinterklaas, een muziekwagen met een kinderkoor, de gekleurde pieten en een schoolbus met Disneyfiguren. De parade eindigt rond 13.00 uur bij Plaza Padu, waar diverse shows en dansactiviteiten zijn. Tijdens de parade worden aan toeschouwers flyers uitgedeeld, waarin de aanleiding voor de parade wordt uitgelegd en waarin ook de gekleurde pieten worden geïntroduceerd.
Minister Maduro legde, na persvragen, uit waarom Aruba voor gekleurde pieten kiest. ,,Al jaren is er een discussie gaande over zwarte piet. De discussie is niet alleen gaande in Nederland, maar ook internationaal. Het karakter zwarte piet, met de zwarte gezichten, grote rode lippen, grote oorbellen en kroeshaar, wordt steeds meer gezien als discriminatie. Het roept herinneringen op aan de slavernij.”
Aruba heeft hierin een standpunt ingenomen. ,,Aruba maakt deel uit van het Koninkrijk, waar Nederland ook bij hoort. Sinterklaas is een Nederlands kinderfeest, dat al jaren ook op Aruba wordt gevierd. Wij willen dit feest niet stoppen, omdat er positieve, mooie en gezellige elementen in zitten. Wie wil er nou geen cadeaus krijgen? Aruba wil ook gehoor geven en begrip tonen voor de associaties van discriminatie. Dit kinderfeest wordt bovendien gefinancierd met overheidsgeld. Om die reden kan ik als minister van Cultuur niet voorbij gaan aan de discussie en hebben we naar een oplossing gezocht. Dit jaar kiezen we ervoor om gekleurde pieten op Aruba toe te laten.”
Op dat moment stapte een gekleurde piet bij de persconferentie binnen. Hij werd geïntroduceerd door Dirksz, maar had zijn eigen praatje ook al klaar. ,,Ja, de boot is onderweg. Ik heb moeten joyriden om sneller op Aruba te kunnen zijn. De boot zit vol met cadeaus.”
Maduro vond de reactie van de gekleurde piet zichtbaar prachtig. Daarna reageerde ze met een serieuze toon op de ontwikkeling van piet. ,,Vroeger kwam zwarte piet met een roe. Daarna werd meer de nadruk gelegd op piet als acrobaat. In Nederland is de verschijning van zwarte piet veranderd en hier op Aruba doen we dat ook.” Ze erkent dat er altijd mensen zullen zijn die vinden dat het kinderfeest moet blijven zoals het is. Er zullen ook altijd mensen zijn die het er niet mee eens zijn hoe Sinterklaas dit jaar wordt gevierd. ,,Voor Aruba is de bewustwording belangrijk en dat willen we uitdragen.”
De aankomst van Sinterklaas wordt gecoördineerd door de Commissie Celebracion Dianan National, samen met Aruba Ports Authority (APA), Dienst Openbare Werken (DOW), het Korps Politie Aruba (KPA), Serlimar, sponsor Aruba Bank, Directie Cultuur en Unoca.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.