Nieuws Curaçao

Cuba opent deur naar homohuwelijk

HAVANA – Cubanen kunnen eind september beslissen over de legalisering van het homohuwelijk. Dat heeft het parlement bekendgemaakt. Op 25 september is er een referendum waarin zij zich kunnen uitspreken over het al dan niet aannemen van een nieuwe familiewet. Die wet omvat onder meer de legalisering van het homohuwelijk en het draagmoederschap. Ook zouden stellen van hetzelfde geslacht onder de nieuwe wet kinderen mogen adopteren.

“De uiteindelijke beslissing wordt overgelaten aan het volk, maar we zijn ervan overtuigd dat de meerderheid van het Cubaanse volk uiteindelijk deze revolutionaire, inclusieve en democratische wet zal goedkeuren”, stelde de secretaris van het Cubaanse parlement. De nieuwe familiewet moet oude wetgeving, die al 47 jaar van kracht is, gaan vervangen.

Lhbti-activisten hadden in 2019 al geprobeerd om het homohuwelijk in de Cubaanse grondwet opgenomen te krijgen, toen die in dat jaar werd herzien. Maar dat plan haalde het niet, als gevolg van sterke oppositie vanuit bepaalde kerken en conservatieve groeperingen in het land.

Begin dit jaar werd er over deze wet al een grootse volksraadpleging georganiseerd, 62 procent van de Cubanen spraken toen hun steun uit voor de wet. Na deze raadpleging werd de helft van de tekst herschreven, volgens staatsmedia.

Cuba is een regionale koploper op het gebied van vrouwenrechten, zo hebben vrouwen gratis toegang tot abortus en kunnen ze aanspraak maken op maximaal twee jaar zwangerschapsverlof.

Als de nieuwe wet via het referendum wordt aangenomen, wordt Cuba het achtste Latijns-Amerikaans land dat het homohuwelijk toestaat. Na Costa Rica, Argentinië, Brazilië, Colombia, Ecuador, Uruguay en Chili.

Deel dit artikel