Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De koraalziekte ‘stony coral tissue loss disease’ (SCTLD) teistert nu ook de kust van Aruba. ,,Het ecosysteem van de koralen is in gevaar. Het is belangrijk om deze situatie serieus te nemen”, stellen Directie Natuur en Milieu (DNM) en Fundacion Parke Nacional Aruba (FPNA). Zij maakten dit woensdag bekend, na grondig onderzoek en een analyse door het internationale instituut Atlantic and Gulf Rapid Reef Assessment (Agrra).

ARUSCTLD1Veel hersenkoraal en sterkoraal is door de ziekte getroffen. DNM, Directie Scheepvaart Aruba en Bureau Rampenbestrijding Aruba (BRA) doen sinds vorig jaar onderzoek naar het proces hoe de ziekte zich verspreidt. Stony coral tissue loss disease (SCTLD) begon in 2014 in Florida en verspreidde zich snel in het Caribisch gebied. De ziekte treft 30 tot 34 verschillende soorten hard koraal. Het koraal kan door de ziekte afsterven en het sterftepercentage is hoog. Tussen de 66 en 100 procent van het getroffen koraal gaat dood. DNM laat weten dat er geen concrete oplossing is om de ziekte te stoppen, ook in Florida wordt dit nog onderzocht.
Op Aruba werd enkele weken geleden aan de bel getrokken dat het koraal van Boca Catalina mogelijk was aangetast. Samen met FPNA werd direct een onderzoek gestart. Daarbij werd gebruikgemaakt van een ‘roving survey’. Bij dit onderzoek gaan duikers het water in, om het koraal te observeren en foto’s te maken in een specifiek gebied. De duikers tellen of koraal ‘aangetast’ is of ‘niet aangetast’. Nadat het bewijsmateriaal was ontvangen door DNM, werd de analyse gemaakt en kon de conclusie worden getrokken dat het om SCTLD gaat.
Na Boca Catalina kwamen meldingen binnen van Arashi en Antilla. Duikers gingen opnieuw het water in en zagen dat de toestand van het koraal snel achteruitging. Veel koraal zal mogelijk in de komende weken afsterven. BRA heeft een protocol geactiveerd. In de komende weken zullen de autoriteiten laten weten welke maatregelen kunnen worden genomen. DNM benadrukt dat mensen niet ziek worden van deze koraalziekte.
De koraalziekte is al langer in Arubaanse wateren. In december 2022 werd al een eerste conclusie getrokken dat 43 procent van het hersenkoraal en 62 procent van het sterkoraal is aangetast. Deze percentages hadden alleen betrekking op het levende koraal. Veel van het koraal is al aangetast door andere ziektes en al bezig met afsterven.
In 2022 is een procedure opgesteld die nu door BRA is geactiveerd. DNM en FPNA hebben deze maand twee informatiebijeenkomsten georganiseerd om de bevolking te informeren. Daarna werden workshops georganiseerd voor duikers en freedivers. Zij kunnen zich aanmelden als vrijwilliger om te helpen met het monitoren en analyseren van het koraal. DNM heeft een video gemaakt waarin wordt uitgelegd hoe spullen kunnen worden gedesinfecteerd. Het gaat om duikmaterialen, snorkelspullen en vismaterialen.
DNM laat weten dat het Arubaanse koraal al enorm onder druk staat als gevolg van menselijke activiteiten in het water. Niet alleen sportactiviteiten, maar ook vervuiling van de zee. Het is daarom van groot belang dat koraal niet wordt aangeraakt en dat boten ook niet op het koraal voor anker gaan. Iedereen die iets opmerkt aan koraal, kan bijdragen aan het onderzoek door foto’s te maken. Het beeldmateriaal kan worden gemaild naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.