Nieuws Curaçao

Hoge belastingdruk Curaçao vooral door wanbetalers

WILLEMSTAD – De hoge belastingdruk op Curaçao komt vooral door de groep wanbetalers en belastingontduikers. Dat zegt minister Javier Silvania van Financiën. Van elke verdiende gulden op Curaçao gaat ruim 47 cent naar de belastingdienst. 

De groep wanbetalers is op Curaçao, met name door gebrek aan controle, nog steeds te groot. De overheid loopt daardoor jaarlijks miljoenen guldens aan belastingopbrengsten mis. 

bol

De prijs daarvoor wordt vooral betaald door de middenklasse. Volgens Silvania houdt zich gewillig aan hun belastingplicht, maar vangt daardoor tegelijkertijd alle klappen op.

Een gedegen invorderingssysteem zou in de toekomst kunnen leiden tot de verlaging van de belastingtarieven, denkt de minister. Het huidige belastingkader vertoont volgens hem nog te veel tekortkomingen die een efficiënte heffing en inning van belastingen en premies in de weg staan. 

Er is volgens Silvania in de voorgaande jaren te weinig geïnvesteerd in de Belastingdienst, met name in de heffing en invorderings-systemen, waardoor zowel de heffingen als inningen op ongestructureerde wijze plaatsvonden. De voorgaande regeringen hebben volgens de minister herhaaldelijk gekozen voor een verhoging van de belastingtarieven en premies om de Landskas aan te kunnen vullen.

bol

Deel dit artikel