RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Politiek

Rutte wil niet reageren op onenigheid in coalitie rond kinderpardon

Premier Rutte in Willemstad. Beeld © Twitter / @MinPres

Minister-president Rutte wilde tijdens zijn bezoek aan Curaçao niet ingaan op de problemen in de coalitie rond het kinderpardon. Volgens Rutte is hij 'niet op de hoogte van de laatste ontwikkelingen'.

Binnen de regeringscoalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is onenigheid over wat er met het kinderpardon moet gebeuren. CDA, D66 en de ChristenUnie willen een ruimer pardon, de VVD wil daar niet in meegaan.

Geen
Lees ook:
Geen uitzetstop voor gewortelde kinderen, ondanks pleidooi CU en D66

ChristenUnie en D66 willen voorlopig stoppen met het uitzetten van kinderen, tot alle partijen het eens zijn. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zei gisteren dat er altijd kinderen zullen moeten terugkeren naar hun moederland, ook als het kinderpardon zou worden versoepeld.

9000 kilometer van huis

Premier Rutte wilde niet ingaan op de situatie. Hij is in Willemstad voor een werkbezoek aan Curaçao. Rutte zegt niet te kunnen reageren omdat hij 9000 kilometer ver weg is van Nederland, niet op de hoogte is van de laatste ontwikkelingen en er in Den Haag een vicepremier zit die prima antwoord kan geven op vragen hierover.

"Als ik in het buitenland ben, dan kies ik er voor geen commentaar op binnenlandse aangelegenheden te geven", zei Rutte tijdens een persconferentie met de Curaçaose minister-president Eugene Rhuggenaath. 

Armeens
Lees ook:
Armeens gezin in Haagse kerk: 'Verdrietig, maar nog hoopvol'

Het is onduidelijk wat er met het kinderpardon gaat gebeuren. Coalitieoverleg leverde gisteren nog niets op, omdat de VVD voet bij stuk hield.

Volgens politiek commentator Frits Wester moet het CDA nu wel pleiten voor het voor het openbreken van het regeerakkoord. "Anders hadden ze niet zo hoog van de toren moeten blazen over de verruiming van het kinderpardon."

250.000 handtekeningen

01:36
TV-maker Tim Hofman bood eerder 250.000 handtekeningen aan in Den Haag. Hij pleit voor een verruiming van het kinderpardon.