Curaçao

Serphos krijgt hogere straf

Willemstad – Het Gerecht in eerste aanleg van Curaçao heeft vandaag een onvoorwaardelijke werkstraf van 40 uur opgelegd aan Norman Serphos. Als hij deze straf niet goed uitvoert, moet de ex woordvoerder van het Openbaar Ministerie twintig dagen de cel in.

Zijn werkgever had op de zitting van 1 april jongstleden een voorwaardelijke taakstraf voor de duur van 60 uur, te vervangen door 30 dagen hechtenis met een proeftijd van twee jaren geëist.

De rechter acht wettig en overtuigend bewezen dat Serphos op 20 december 2018 een valse aangifte heeft gedaan door willens en wetens in strijd met de waarheid bij de politie aangifte te doen dat zijn Facebook account was gehackt. Het verweer van zijn raadsvrouw dat hij heeft gehandeld in een noodtoestand gaat niet op. De rechter acht namelijk niet aannemelijk dat Serphos zich vanwege doodsbedreigingen naar aanleiding van een door hem op Facebook geplaatst commentaar gedwongen achtte om in strijd met de waarheid aangifte te doen. Uit het dossier blijkt namelijk dat de ex-woordvoerder op aandringen van de procureur-generaal en de hoofdofficier van justitie aangifte heeft gedaan, dit nadat Serphos aanvankelijk zelf geen aangifte wilde doen.

Het doen van een valse aangifte is strafbaar omdat daardoor het gevaar bestaat dat politie en justitie misleid worden. Serphos heeft zich daaraan schuldig gemaakt, nota bene toen hij zelf werkzaam was bij het Openbaar Ministerie. De rechter rekent dat de verdachte zwaar aan. De rechter stelt dan ook vast dat met de vervolging van hem geen sprake is van “het schieten met een kanon op een mug”, zoals de raadsvrouw van Serphos heeft aangevoerd.

“Gelet op het vorenstaande kan van een rechterlijk pardon dan ook geen sprake zijn en is er reden om de verdachte een taakstraf in de vorm van een werkstraf van aanzienlijke duur op te leggen”, aldus de rechter.

Alle omstandigheden in aanmerking genomen is de rechter tot de slotsom gekomen dat de ernst van het bewezen verklaarde onvoldoende tot uitdrukking komt in de door de officier van justitie gevorderde straf en heeft de verdachte veroordeeld tot een taakstraf in de vorm van een werkstraf voor de duur van 40 uren subsidiair 20 dagen hechtenis.

Deel dit artikel