De testresultaten die naar het RIVM zijn verstuurd geven de aanwezigheid van COVID-varianten op Curaçao aan - Informashon tokante Gobièrnu di Kòrsou

Nieuws

Gerelateerde ministeries Gezondheid, Milieu & Natuur
 

De testresultaten die naar het RIVM zijn verstuurd geven de aanwezigheid van COVID-varianten op Curaçao aan

Geplaatst op 30 07 2021

WILLEMSTAD – Als deel van het beleid van de regering inzake risicobeheer en waakzaamheid voor wat betreft de Covid-19 crisis, op verzoek van het departement Epidemiologie, verstuurt het Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC) regelmatig monsters naar Nederland. Het doel hiervan is om het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) het nodige onderzoek te laten verrichten naar de mogelijke aanwezigheid van Covid-19 varianten op Curaçao.

Het resultaat van deze onderzoeken neemt enkele weken in beslag voordat wij het kunnen ontvangen. Deze week zijn de resultaten van de ‘batches’ van 4 en 3 weken geleden bekendgemaakt; de resultaten duiden aan dat het Delta-variant momenteel domineert. Drie weken geleden was 85% van de vastgestelde gevallen de Delta-variant. Dit was te verwachten aangezien de Deltavariant zich verspreidt over heel Europa en ook de VS.

Daarnaast is een geval van de Betavariant vastgesteld, vroeger werd hij de Zuid-Afrikaanse variant genoemd. Het gaat om een persoon die blijkbaar met twee varianten tegelijk was besmet. Nader onderzoek wordt verricht om te kijken of deze informatie klopt. De Betavariant verspreidt zich niet veel maar hij is ook nog niet verdwenen. 

De andere varianten die uit de testen zijn gekomen zijn de Gammavariant en de Alfavariant maar die zijn slechts enkele gevallen. Alle ontwikkelingen worden constant gevolgd en de regering informeert de gemeenschap hierover. In dit kader verzoekt het Ministerie van Volksgezondheid, Milieu en Natuur de bevolking van Curaçao om alle preventieve maatregelen te blijven nemen, bijvoorbeeld: houdt u afstand, blijft u thuis als u symptomen heeft en neemt u contact op met uw huisarts voor een test, en volgt u alle hygiënemaatregelen. Vaccinaties beschermen u tegen ernstige ziektes en ziekenhuisopnames.