Laatste nieuws coronacrisis

Vier coronabesmettingen na Fieldlabs-concert André Hazes Jr

In dit blog lees je het laatste nieuws over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog is gesloten. Het belangrijkste nieuws van vandaag was:

  • De WHO adviseert landen vaccinaties met AstraZeneca door te laten gaan. Volgens de organisatie wegen de voordelen van het vaccin momenteel zwaarder dan de mogelijke risico’s.
  • Er werden woensdag 5.974 nieuwe coronabesmettingen gemeld, een stijging van 1.003 ten opzichte van dinsdag. Er werden 47 nieuwe coronadoden geregistreerd. Er lagen op woensdag 1.992 personen met Covid-19 in het ziekenhuis, 45 minder dan op dinsdag.
  • De EU gaat de export van coronavaccins naar het Verenigd Koninkrijk mogelijk stilleggen. Volgens Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, kunnen restricties gaan gelden voor alle landen die geen vaccins exporteren en die een hoge vaccinatieratio hebben.
  • Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) zal de komende dagen vanuit huis werken. Volgens de Jonge heeft hij van de CoronaMelder een bericht gekregen dat hij mogelijk in contact is geweest met een besmet persoon.

Volg hier het nieuws rond de coronacrisis op donderdag 18 maart

Celstraf en boete van 20.000 euro voor avondklokrellen Rotterdam

Een Rotterdammer moet vier maanden de cel in, waarvan twee maanden voorwaardelijk, voor zijn betrokkenheid bij de avondklokrellen in de nacht van 25 januari. Daarnaast krijgt de 20-jarige man een taakstraf van 200 uur én een boete van 20.000 voor de schade die hij zou hebben veroorzaakt aan het politiebureau aan het Sandelingenplein.

De rechter acht bewezen dat de man de ramen van dat politiebureau heeft ingeslagen en vuurwerk naar binnen heeft gegooid. Ook zou hij betrokken zijn geweest bij de plundering van een tankstation. Hij nam daarbij twee zakken snoep mee.

Een andere man van 19 kreeg zeven weken cel en 200 uur taakstraf omdat hij voedingssupplementen uit een winkel zou hebben gestolen. Het Openbaar Ministerie heeft nog 25 tot 30 relschoppers die betrokken waren bij de rellen in Rotterdam in het vizier.

Zeven aanhoudingen in Noord-Brabant, jongste verdachte 13 jaar
In Den Bosch en Eindhoven zijn zeven verdachten aangehouden voor hun betrokkenheid bij de avondklokrellen in hun steden. Onder hen zijn twee tieners van 15 en 13 jaar. De auto van een van de meerderjarige verdachten werd in een eerder stadium in beslag genomen om een schadevergoeding mee veilig te stellen.

De schade in Rotterdam, de ochtend na de rellen. Foto ANP / Koen van Weel

Vier coronabesmettingen na Fieldlabs-concert André Hazes Jr

Na het Fieldlabs-concert van André Hazes Jr. hebben vier mensen positief getest op het coronavirus. Het concert, op 7 maart in de Ziggo Dome, werd georganiseerd in het kader van een serie proefevenementen waarbij publiek aanwezig was, en waar wordt onderzocht hoe grootschalige evenementen veilig georganiseerd kunnen worden tijdens de pandemie. Het is niet duidelijk of de vier besmettingen plaatsgevonden tijdens het concert zelf, of pas later.

Er waren zo’n 1.300 mensen aanwezig bij het concert, onderverdeeld in vijf ‘bubbels’ van 250 personen en een groep van vijftig personen. Voorafgaand aan het evenement werden alle bezoekers getest op het coronavirus. Zeven mensen bleken besmet en konden daardoor niet gaan. 86 procent van de bezoekers heeft na het concert een tweede test gedaan, het hoogste aantal in de serie proefevenementen van Fieldlab tot nu toe. Bij die tweede test achteraf bleken vier mensen besmet, er wordt nog onderzocht waar zij besmet raakten.

Lees ook: ‘Drinken en dansen met mondkapjes is geen pretje’

Een dag eerder werd in de Ziggo Dome een experiment georganiseerd tijdens een dancefeest, ook met zo’n 1.300 aanwezigen in vijf ‘bubbels’. 84 procent van de bezoekers liet zich na afloop weer testen, niemand bleek besmet. Andere proefevenementen die Fieldlab eerder organiseerde waren een congres, een theatervoorstelling van Guido Weijers en twee voetbalwedstrijden.

Op 27 maart zal tijdens de interland tussen Nederland en Letland een nieuw onderzoek plaatsvinden, met vijfduizend bezoekers in de Johan Cruijff Arena. Ook hier zullen bezoekers in ‘bubbels’ ingedeeld worden en worden ze vooraf getest. De focus bij dit onderzoek ligt op de werkzaamheid van de CoronaApp en sneltesten.

Festival Tomorrowland een maand uitgesteld vanwege corona

Het populaire dancefestival Tomorrowland, net over de grens in de Belgische gemeente Boom, is met een maand uitgesteld. Dat laat de organisatie woensdag weten op de website. Tomorrowland wordt niet over twee weekenden eind juli, maar eind augustus en begin september gehouden.

Het festival, dat ieder jaar honderdduizenden bezoekers trekt, was vorig jaar al uitgesteld vanwege de coronapandemie. Ondanks de aangekondigde verplaatsing houdt de organisatie ook voor dit jaar een slag om de arm. „We willen positief en hoopvol blijven richting een onvergetelijk einde van de zomer van 2021, maar beseffen dat er ook een kans is dat de 16e editie van Tomorrowland in 2022 zal plaatsvinden”, staat op de website.

Eind mei verwacht Tomorrowland definitief uitsluitsel te kunnen geven over het doorgaan van het festival.

Tomorrowland in 2019 Foto Belga / David Pintens

Vijfduizend kaarten Oranje-interland binnen enkele uren uitverkocht

De vijfduizend beschikbare kaarten voor de WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Letland waren woensdag binnen enkele uren uitverkocht. Dat meldt voetbalbond KNVB. Het duel vindt op 27 maart plaats in de Johan Cruijff Arena en maakt deel uit van de reeks Fieldlabs-experimenten voor het veilig organiseren van evenementen in coronatijd. Het is niet voor het eerst dat er met publiek gevoetbald wordt; vorige maand vonden er al twee wedstrijden in de eerste divisie plaats met beperkt publiek. Ook werden er proeven gedaan met indoorevenementen: er waren twee concerten, een cabaretvoorstelling en een zakelijk congres.

Bij de kwalificatiewedstrijd, het grootste proefevenement tot nu toe, worden bezoekers zoals gebruikelijk bij deze experimenten ingedeeld in groepen. Per ‘bubbel’ gelden verschillende gedragsregels om de invloed daarvan te onderzoeken. Bezoekers moeten zich vooraf laten testen op Covid-19, bij besmetting mogen ze niet aan het experiment deelnemen. Als de uitkomsten van de proef gunstig zijn, kunnen stadions vanaf mei of juni mogelijk meer supporters toelaten. Fieldlab Evenementen is een samenwerking tussen de evenementenbranche en het kabinet. Doel is om massale evenementen zo snel mogelijk weer veilig te laten plaatsvinden.

WHO: Voordelen van AstraZeneca-vaccin groter dan risico’s

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert landen om door te gaan met vaccineren met het AstraZeneca-vaccin. In verschillende EU-landen, waaronder Nederland, zijn inentingen met het vaccin tijdelijk stopgezet omdat mensen last kregen van trombose nadat ze gevaccineerd waren. Onduidelijk is nog of er een verband is met de inenting, of dat er sprake is van toeval. Volgens de WHO komen ongewenste bijeffecten vaker voor bij grote vaccinatiecampagnes, maar is het goed dat er onderzoek naar wordt gedaan.

Toch zijn de voordelen van het AstraZeneca-vaccin momenteel groter dan de risico’s, schrijft de WHO. Daarom wordt geadviseerd de vaccinaties door te zetten. Wel zal er verder onderzoek gedaan worden naar de bijeffecten van het vaccin. De eerste trombose-verschijnselen werden gemeld in Denemarken en Noorwegen, waarna meerdere landen hun campagne met AstraZeneca tijdelijk opschortten.

Naar verwachting komt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) morgen met een reactie op de gemelde bijeffecten en de tijdelijke stopzetting in EU-landen, maar ook het EMA zei gisteren dat de voordelen van vaccinatie vooralsnog groter lijken te zijn dan de nadelen.

Lees ook: EMA herhaalt: nog geen aanwijzing voor link tussen AstraZeneca-vaccin en trombose

Een verpleegster met het AstraZeneca-vaccin in Den Haag. Foto EPA / Sem van der Wal

5.974 nieuwe coronabesmettingen, toename van 1003

Het RIVM meldt woensdag 5.974 nieuwe coronabesmettingen, 1.003 meer dan op dinsdag. Verder zijn 47 nieuwe coronadoden geregistreerd, 15 meer dan een etmaal geleden. Dit hoeft overigens niet te betekenen dat deze mensen ook daadwerkelijk de afgelopen uren positief zijn getest of overleden; de cijfers komen vaak met enige vertraging bij het RIVM binnen.

De ziekenhuisbezetting is sinds dinsdag iets afgenomen. Momenteel liggen 1.992 personen met Covid-19 in het ziekenhuis, 45 minder dan op dinsdag, blijkt uit nieuwe cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Ook op de IC nam de bezetting iets af; daar zijn 568 coronabedden bezet, achttien minder dan een etmaal geleden.

EU overweegt exportverbod vaccins richting Verenigd Koninkrijk

De Europese Unie overweegt de export van coronavaccins naar het Verenigd Koninkrijk stil te leggen. Tijdens een persconferentie kondigde voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie aan dat Europa mogelijk exportrestricties op zal leggen aan landen die zelf geen vaccins exporteren en landen die zelf al een hoger vaccinratio hebben dan de EU. Ze benoemde daarbij expliciet ook het Verenigd Koninkrijk. „We wachten nog steeds op doses uit het VK. Dit is een open uitnodiging te laten zien dat zij ook doses onze kant op sturen.”

Het impliciete dreigement zal vrijwel zeker tot verdere spanning op de relatie tussen Brussel en Londen zorgen. Die verhouding staat al onder forse druk, onder meer door een conflict over de leveringen van farmaceut AstraZeneca en een Brits besluit afspraken uit het Brexit-uittredingsakkoord voorlopig niet door te voeren. Een vaccin-oorlog kan de diplomatieke betrekkingen nog verder onder druk zetten.

Ongemak
Reden voor de stoere Europese taal is een groeiend ongemak in Europa over de hoeveelheid vaccins die vanaf het continent de wereld over worden gestuurd. De afgelopen zes weken ging het om meer dan 40 miljoen doses naar 33 landen, terwijl gelijktijdig de vaccincampagnes op het continent zelf met tekorten kampen. Ook naar het Verenigd Koninkrijk werden meer dan 10 miljoen doses vervoerd.

„Het is aan onze burgers niet meer uit te leggen dat Europese farmaceuten aan de hele wereld leveren, en we tegelijk hier constant met leveringsproblemen kampen”, aldus Von der Leyen. „Er zijn niet alleen Europese belangen, maar als voorzitter van de Europese Commissie moet ik de belangen van de Europese burgers wel verdedigen.” Zowel ‘reciprociteit’ - of een land zelf ook vaccins terugstuurt - en ‘proportionaliteit’ – of een land zelf niet veel verder is met vaccineren – kunnen volgens Von der Leyen snel een rol gaan spelen bij besluiten vaccinexporten te blokkeren.

Tijdens de persconferentie bevestigde Von der Leyen ook eerdere geruchten over nieuwe tegenvallers bij de levering van AstraZeneca-vaccins. In plaats van 180 miljoen, levert de farmaceut in het tweede kwartaal slechts 70 miljoen doses. Uiteindelijk hoeft dat volgens Von der Leyen het doel voor het eind van de zomer 70 procent van de Europeanen in te enten niet dwars te zitten. Farmaceut Johnson & Johnson levert in het tweede kwartaal 55 miljoen doses, Pfizer 200 miljoen en Moderna 35 miljoen.

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen op een persconferentie. Foto John Thys/AFP

Duitsland breidt grenscontroles uit; IJsland heropent grenzen

Een overzicht van het coronanieuws in het buitenland.

  • IJsland opent deze week de landsgrenzen voor niet-EU reizigers die zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. EU-reizigers met vaccinatieverklaring waren al welkom. Ingeënte reizigers hoeven zich niet te houden aan test- of quarantaineverplichtingen, meldt persbureau Reuters. Met het heropenen van de grenzen hoopt de regering de economie weer op gang te helpen. Toerisme is een belangrijke pijler onder de economie van het eiland.
  • Duitsland heeft de grenscontroles uitgebreid tot Tsjechië en de Oostenrijkse regio Tirol. Dat heeft minister Hors Seehofer van Binnenlandse Zaken woensdag bekendgemaakt aan internationale persbureaus. Volgens Seehofer zijn de grenscontroles nodig om vat te krijgen op het stijgende aantal nieuwe besmettingen. Ook wil Duitsland beter zicht hebben op de varianten van het coronavirus, die via de landsgrenzen het land inkomen. Seehofer noemde Oostenrijk en Tsjechië „mutatiegebieden”.
  • In Polen is het hoogste aantal coronabesmettingen sinds november vastgesteld, meldt Reuters. Woensdag werden 25.052 positieve testuitslagen geregistreerd. In totaal zijn in Polen 1,9 miljoen besmettingen aangetoond op een inwonertal van 38 miljoen. Ruim 48.000 Polen stierven aan de gevolgen van Covid-19.

Minister De Jonge in quarantaine na melding op CoronaMelder

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) gaat thuis in quarantaine omdat hij mogelijk in contact is geweest met iemand die is besmet met het coronavirus. De Jonge schrijft woensdag op Twitter geen klachten te hebben. Zaterdag zal hij zich laten testen, tot die tijd werkt de minister vanuit huis.

De Jonge lijkt niet helemaal zijn dag te hebben. Woensdagochtend wilde hij zijn stem uitbrengen bij de Rotterdamse Kuip. Daar werd hij echter weggestuurd omdat hij een ongeldig paspoort bij zich had. Het document bleek verouderd. De Jonge ging terug naar huis om zijn geldige identiteitsbewijs op te halen - de tweede stempoging verliep wel succesvol.

Twitter avatar hugodejonge Hugo de Jonge Zojuist kreeg ik een melding van CoronaMelder dat ik mogelijk in contact ben geweest met iemand die recent positief is getest. Gelukkig heb ik geen klachten. Ik ga in quarantaine en werk door vanuit huis. Zaterdag zal ik een test doen (of eerder als ik toch klachten krijg). https://t.co/HpX9V3CqLX

Gezondheidsraad: ent eerst kwetsbaren en ouderen in met Janssen-vaccin

Het Janssen-vaccin moet als eerste gebruikt worden om de mensen met de kwetsbaarste gezondheid in te enten. Dat adviseert de Gezondheidsraad woensdag aan demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA). De raad adviseert het middel in te zetten bij zestigplussers - en eerst de oudste leeftijdsgroepen te vaccineren.

Daarnaast raadt het adviesorgaan aan voorrang te verlenen aan groepen met specifieke medische aandoeningen, zoals het syndroom van Down, morbide obesitas en neurologische aandoeningen die kunnen leiden tot ademhalingsproblemen. De Gezondheidsraad schrijft dat één dosis van het Janssen-vaccin voor „66 procent tegen ziekte en 85 procent tegen ernstige ziekte” beschermt. Voor zover er tot nu toe bijwerkingen zijn opgetreden, waren die na twee dagen verdwenen, aldus de raad.

Vorige week keurde de EU het vaccin van de Leidse farmaceut op advies van het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA) goed. Eerder werden de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en AstraZeneca toegelaten tot de Europese markt. In tegenstelling tot die middelen is van het Janssen-vaccin slechts één prik voldoende. Nederland heeft ruim 11 miljoen doses besteld bij Janssen.

De buitenkant van het gebouw van Janssen in Leiden. Foto Piroschka van de Wouw/Reuters

VN: coronapandemie droeg indirect bij aan hoge kindersterfte Zuid-Azië

Een greep uit het buitenlandse nieuws over het coronavirus.

  • De coronapandemie heeft vorig jaar indirect bijgedragen aan de oversterfte van 228.000 kinderen en 11.000 moeders in Zuid-Azië. Dat melden de Verenigde Naties woensdag in een rapport. Volgens de VN is er „drastisch bezuinigd op de beschikbaarheid en het gebruik van gezondheidsdiensten” vanwege de pandemie in verschillende landen, zoals India, Pakistan, Nepal en Afghanistan. „Het wegvallen van deze diensten heeft een verwoestende impact gehad op de gezondheid en voeding van de armste gezinnen”, aldus Unicef-directeur George Laryea-Adjei.
  • Voormalig president van de Verenigde Staten Donald Trump heeft in een interview met Fox News alle Amerikanen aangespoord zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Daarmee gaat Trump in tegen de conservatieve vleugel van de Republikeinse partij, uit peilingen blijkt dat dat deel van de Republikeinen weigerachtig tegenover een vaccin staat. „We hebben onze vrijheden en daar moeten we naar leven en daar ben ik het ook mee eens. Maar het is een geweldig en veilig vaccin dat werkt,” aldus Trump.
  • Australië verzoekt de Europese Unie om een miljoen vaccins vrij te geven voor het getroffen Papoea-Nieuw-Guinea. „We hebben ervoor betaald en we willen dat die vaccins hier worden geleverd, zodat we ons meest dichtstbijzijnde buurland kunnen ondersteunen”, zei premier Scott Morrison tegen internationale persbureaus. Volgens de regering van Paoea-Nieuw-Guinea is het coronavirus op het eiland „losgebroken”. Australië doneert achtduizend vaccins en hoopt dat de EU snel over de brug komt met het bestelde miljoen. Eerder deze maand blokkeerde Italië de levering van 250.000 vaccins aan Australië, omdat het land die zelf harder nodig had. Australië toonde begrip voor dat standpunt vanwege de situatie in Europa.

Bonaire vanaf donderdag in lockdown

Bonaire gaat vanwege het stijgende aantal coronabesmettingen een lockdown in. Vanaf donderdag 18 maart geldt een avondklok van 21.00 uur tot 4.00 uur, een alcoholverbod en mogen restaurants alleen tot 20.00 uur maaltijden bezorgen. Ook blijven de scholen dicht tot 12 april en mag in supermarkten maar één persoon per huishouden naar binnen.

Met de nieuwe maatregelen hoopt de overheid het oplopend aantal besmettingen af te remmen. Volgens de nieuwssite Bonaire.nu zijn er op het ruim 20.000 inwoners tellende eiland op dit moment 298 mensen positief en liggen er 6 mensen in het ziekenhuis. Er ligt niemand op de intensive care.

De lockdown gaat om de Kamerverkiezingen niet dwars te zitten niet deze woensdag in, maar pas een dag later. De toeristen op Bonaire mogen nog wel worden bediend in de bars en restaurants van de hotels waar zij verblijven.

Welkom in een nieuw coronablog

De redactie van NRC houdt dagelijks de laatste ontwikkelingen bij in de coronacrisis, en nieuws in het binnen- en buitenland. Dit was het belangrijkste nieuws van dinsdag 16 maart:

  • Er wordt een intern onderzoek uitgevoerd naar het politieoptreden tijdens de betoging tegen coronamaatregelen, afgelopen zondag in Den Haag.
  • In Bretagne is een nieuwe variant van het coronavirus geconstateerd.
  • Bij het RIVM zijn in de afgelopen week bijna een kwart meer positieve tests gemeld dan een week eerder. De laatste keer dat het weekcijfer zodanig steeg was op 15 december, de dag dat de huidige lockdown inging. Ook het totaal aantal afgenomen tests ligt hoger.
  • Er was nog altijd veel te doen om de vraag of er een link is tussen het AstraZeneca-vaccin en de vorming van trombose. Het Europees geneesmiddelenbureau herhaalde dinsdag dat er vooralsnog geen aanwijzingen daarvoor zijn.
  • Vanaf dinsdag is een aantal versoepelingen of verruimingen van de coronamaatregelen van kracht.

Lees ook het volledige coronablog van 16 maart terug