Al het nieuws

Silvania: Extra hard geraakt door situatie

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De oproep aan ex-medewerkers van Refineria Isla om zich te melden voor restitutie van belastingen heeft ‘vruchten afgeworpen’. Dat laat minister Javier Silvania (MFK) van Financiën zaterdag weten in een bericht op Facebook.

restitutieOnlangs riep minister Silvania de voormalig Isla-medewerkers op hun cribnummer door te geven aan een medewerker van het ministerie en de eerste resultaten zijn binnen, zo blijkt nu. ,,We krijgen berichten dat mensen hun restitutie hebben ontvangen”, schrijft Silvania. Desgevraagd zegt de minister tegen het Antilliaans Dagblad dat er juist binnen deze groep mensen zijn die extra hard zijn getroffen door hun ontslag bij de raffinaderij. ,,Ze zijn werkloos en een deel heeft hun huis verloren, omdat zij de hypotheek niet meer konden aflossen. Anderen een auto, of zelfs hun gezin.”
Maar de minister van Financiën vindt in het algemeen dat wie recht heeft op restitutie dat geld ‘binnen een redelijke termijn moet ontvangen’. Daarom zijn eerder alle Curaçaose belastingbetalers die nog geen restitutie over 2020 hadden ontvangen al opgeroepen om zich te laten registreren bij de betreffende medewerker van Financiën. Silvania: ,,De lijst van de mensen die menen recht te hebben op restitutie, met meer dan 1.000 namen, wordt naar het hoofd van de inspectie gestuurd met het verzoek de aanslagen met voorrang op te leggen.” Want het gaat om ‘burgers die ziek zijn of geen werk hebben en daardoor niet langer kunnen wachten op het geld dat zij tegoed hebben van de Belastingdienst’.
,,De Belastingdienst is sterk in het innen van belastinggelden, maar zwak in het verwerken en uitbetalen van restituties en teruggaven”, constateert minister Silvania. ,,Daar moeten wij werk van maken.” Wie aftrekposten kan opvoeren, heeft recht op restitutie. Het is een recht, geen gunst, benadrukt Silvania. ,,Net zoals mensen belasting moeten betalen, hebben zij recht op restitutie.”
Silvania en zijn ministerie hebben geen inzage in de persoonlijke dossiers van belastingplichtigen. Het is aan de ambtenaren van de Belastingdienst om aanslagen op te leggen en restitutie uit te betalen. Als minister zegt Silvania ‘er belang bij te hebben dat de burgers die recht hebben op restitutie hun geld ook binnen een redelijke termijn ontvangen’.
Van de ruim 900 medewerkers die Curaçao Refinery Utilities (CRU), dochteronderneming van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK), eind 2019 overnam, stonden er in juli 2021 nog 540 op de payroll. In oktober vorig jaar werd besloten om daarvan voorlopig nog 240 in dienst te houden. RdK is namens de overheid van Curaçao eigenaar van de terreinen en installaties van de raffinaderij bij Emmastad en Bullenbaai. De hoop is dat nog dit jaar september de exploitatie weer wordt opgestart. Half juni is een onderhandelingsteam van de regering en RdK met dat doel besprekingen begonnen met Caribbean Petroleum Refinery bv (CPR), de voorkeurskandidaat voor de overname van de raffinaderij. CPR wordt gevormd door een consortium van zes Amerikaanse concerns en een van Brazilië. De groep wil 650 miljoen dollar investeren in de eerste drie jaar voor de revisie van de installaties. Daarvoor zijn zo’n 2.000 arbeidskrachten nodig. Als de raffinaderij in gebruik is genomen, rekent CPR op ongeveer 800 arbeidsplaatsen. RdK en CRU zijn in juni een wervingscampagne gestart om een beeld te krijgen van de beschikbare menskracht op het eiland.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.