Al het nieuws

Martina al bezig met Landspakket

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Met de uitvoering van het door Nederland voorgestelde Landspakket, dat grotendeels de plannen omvat van de Groeistrategie, is economische hervorming mogelijk en kan er gewerkt worden aan nieuwe investeringen volgens de uitvoerings- en investeringsagenda.

stevenmartinaDe minister van Economische Ontwikkeling (MEO), Steven Martina (MAN), is dan ook optimistisch en verwacht in verband hiermee aanpassingen in een suppletoire begroting 2021, zo heeft hij uit de doeken gedaan in de Statenvergadering gisteren tijdens de behandeling van de begroting 2021. ,,Door het Landspakket kan groei mogelijk zijn volgend jaar. Want er zal ook een instrumentarium beschikbaar komen dat garantie moet geven. Investeringen die eerder een risico waren, zijn nu met de garantiefondsen mogelijk”, aldus Martina.
De minister is dieper ingegaan op wat hij aan ontwikkelingsgebieden ziet volgend jaar. Onder het motto ‘Covid stopt ook een keer’ verwacht hij grote ontwikkelingen in het toerisme. ,,Projecten gaan ook gewoon door”, zo voerde hij aan, verwijzend naar het Marriott Courtyard-project, maar ook de plannen met het voormalige Plaza Hotel, The Wharf en het voormalige Coral Cliff bij Santa Martha.
Nieuw klinkt de ontwikkeling op het gebied van transnationaal onderwijs. ,,We krijgen verschillende verzoeken binnen van universiteiten die zich hier willen vestigen. Het is een sector waar ruimte in zit voor groei. We zijn nu in overleg met een instituut dat grote plannen heeft. Als dit doorgaat kan volgend jaar al gestart worden met 300 tot 500 studenten, wat kan uitgroeien tot mogelijk zelfs 2.000 studenten”, zo voert de MEO-minister aan.

Ook met betrekking tot de financiële dienstverlening is de minister positief gestemd. In 2019 ging de beoordeling van Curaçao van ‘partially compliant’ naar ‘largely compliant’. ,,Samen met de sector wordt nu gewerkt aan het aanpassen van bepaalde wetgeving”, aldus Martina.
Voor de energiesector staan volgens hem verschillende plannen in de startblokken zoals de smartmeters van Aqualectra, openbare smart-verlichting, maar ook plannen voor meer zonne-energie.
Science Technology and Innovation (STI) heeft de vestiging van technologische bedrijven op Curaçao als doel terwijl de klanten in het buitenland zijn. Tot slot noemt de minister nog de export en fabricage. Deze sector kan ook groeien. ,,Er wordt nu al geëxporteerd zoals de Chichi-poppen, aloë-producten en Blue Curaçao. Ook de ‘orange economy’ met meer aandacht voor kunst en cultuur heeft groeipotentieel.”
Het Landspakket voor Curaçao behelst een hervormingspakket waar onlangs een uitvoeringsagenda aan is toegevoegd met de doelstellingen waarvan Nederland wil dat Curaçao deze doorvoert. Ook heeft de Curaçaose regering hierin gedefinieerd wat Curaçao zelf graag wil realiseren. Het pakket bevat niet alleen hervormingen maar ook investeringen in de economische en sociale ontwikkeling. Het Landspakket hangt nauw samen met het Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (OHO). Beide maken deel uit van het laatste pakket voorwaarden van Nederland in ruil voor verdere noodsteun.

Wilt u meer informatie? Neem een online abonnement op de krant.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.