Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Vaccineren is de beste bescherming tegen een besmetting met het coronavirus. Dat was gisteren de boodschap van zowel minister Dorothy Pietersz-Janga (MFK) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) in de Staten als van epidemioloog Izzy Gerstenbluth in een Relato di Dia.

F02 vaccinerenVolgens minister Pietersz-Janga worden er dagelijks nog altijd ongeveer 500 prikken gezet met een eerste of tweede dosis van het coronavaccin. Op Curaçao hebben inmiddels meer dan 85.000 mensen zowel een eerste als tweede dosis van het vaccin gekregen. Gisterochtend hadden van de 96.238 mensen die zich hadden geregistreerd er 94.829 een eerste prik gekregen en 85.047 ook al de tweede. ,,Dat is best goed”, zegt epidemioloog Gerstenbluth in de Relato di Dia. ,,Maar er zijn toch nog veel mensen die niet gevaccineerd zijn. Die lopen gevaar ernstig ziek te worden, opgenomen te worden in het ziekenhuis en zelfs te overlijden.”

Vorige week vrijdag is opnieuw een zending met 13.650 vaccins van Pfizer geleverd op Curaçao. ,,Gratis, uit Nederland”, zegt Pietersz-Janga in antwoord op vragen van de Statenleden. ,,Vaccineren is bescherming nummer één tegen een coronabesmetting. Dat is wetenschappelijk bewezen.”

Uit het overzicht van covidpatiënten die worden opgenomen in het Curaçao Medical Center (CMC) blijkt steeds weer dat het merendeel van de patiënten niet is gevaccineerd. Dat geldt in de periode van 22 juli tot en met 17 augustus voor 82 van de 88 opnames. Minister Pietersz-Janga zei gisteren in de openbare vergadering van de Staten dat de deltavariant niet-gevaccineerden hard treft, maar wees er tegelijkertijd op dat ook volledig gevaccineerden (twee prikken, meer dan twee weken geleden) anderen kunnen besmetten. Dat werd in de Relato di Dia bevestigd door epidemioloog Gerstenbluth. ,,Jongeren besmetten ouderen en dat zien we nu terug in een stijging van de opnames in het ziekenhuis”, zegt Gerstenbluth. ,,Vaccineren is superbelangrijk. Niet alleen om jezelf en ouderen te beschermen en weer terug te kunnen naar een zo normaal mogelijk leven, maar ook om te voorkomen dat het virus zich kan blijven verspreiden en steeds weer nieuwe varianten opduiken. Het is belangrijk dat wereldwijd zo veel mogelijk mensen zich laten vaccineren.”

Minister Pietersz-Janga zegt dat de uitbraak is veroorzaakt door mensen die zich niet aan de maatregelen hebben gehouden, maar ook dat landen in de hele wereld werden overvallen door de snelle stijging van het aantal besmettingen ten gevolge van de deltavariant van het coronavirus.

Op 15 juli lagen er slechts twee covidpatiënten in het Curaçao Medical Center (CMC). Pietersz-Janga: ,,We zagen toen al wel een toename van de besmettingen.” Eind juli worden er in korte tijd veel meer covidpatiënten opgenomen in het CMC. Op 27 juli liggen er vier patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis en op 31 juli zijn dat er 31 (en 3 op de ic). ,,Vandaar dat er een acuut tekort ontstond aan ic-personeel”, zegt de GMN-minister.

De meeste besmettingen in deze derde coviduitbraak op het eiland zijn lokaal. Pietersz-Janga zegt dat ‘een promille van alle positieve testresultaten’ geïmporteerde gevallen zijn. In juli dit jaar waren van de ruim 52.000 testresultaten er 1.292 positief, waaronder 106 geïmporteerd. Deze maand, tot en met 18 augustus, zijn 1.138 van de 36.826 testresultaten positief, met 73 gevallen van import.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.