Het Tula-monument op Curaçao. Als leider van de slavenopstand in 1795 wordt Tula gezien als een held. Voor zijn daden betaalde hij met zijn leven, op de plek van het monument werd hij publiekelijk gemarteld en onthoofd.
Volledig scherm
PREMIUM
Het Tula-monument op Curaçao. Als leider van de slavenopstand in 1795 wordt Tula gezien als een held. Voor zijn daden betaalde hij met zijn leven, op de plek van het monument werd hij publiekelijk gemarteld en onthoofd. © Getty Images

Voor de Antillen zijn excuses alleen niet genoeg: ‘Hoe gaan we schade van slavernij inhalen?’

slavernijverledenOp het Catshuis in Den Haag vindt morgen speciaal overleg plaats over de excuses van Nederland voor het slavernijverleden. In Suriname en op de Nederlandse Antillen worden excuses omarmd, maar het moet niet alleen bij woorden blijven.

  1. Hoe bang moeten we zijn om ernstig ziek te worden? ‘Een deel van onze gezondheid hebben we zelf in de hand’
    PREMIUM

    Hoe bang moeten we zijn om ernstig ziek te worden? ‘Een deel van onze gezondheid hebben we zelf in de hand’

    Het lijkt wel alsof we steeds zieker worden. Bijna zestig procent van de Nederlanders kampt met een chronische aandoening. Toch is er ook goed nieuws: steeds meer aandoeningen zijn beter te behandelen of zelfs te voorkomen. Daarnaast is er ook veel wat we zelf kunnen doen om het risico op ernstige ziektes te verkleinen. Een huisarts, kankeronderzoeker en immunoloog over hoe reëel het is om angstig te zijn.