Al het nieuws

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Er zijn minstens tien soorten rifhaaien rond de Nederlands-Caribische eilanden waargenomen. Dit meldt Wageningen Marine Research in een recentelijk gepubliceerd rapport, onderdeel van het Save Our Sharks Project van de Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA).

tienhaaisoorten 2Het onderzoek naar de haaien gebeurt onder meer met zogeheten ‘Baited Remote Underwater Videos (Bruv’s), waarbij twee camera’s met aas eraan onder water worden geplaatst. Zo kunnen videobeelden worden verzameld wanneer de haaien op het aas afkomen.
De meest voorkomende haaiensoort die op de Bruv’s bij Sint Maarten, Curaçao en Bonaire werd gezien, is de Caribische rifhaai, terwijl rond Sint Maarten ook regelmatig verpleegsterhaaien zijn gespot. Over het algemeen werden meer haaien waargenomen in mariene parken of beschermingszones dan in onbeschermde gebieden. Wat het belang van deze zones voor de bescherming van haaien benadrukt.
Daarnaast werden de videobeelden van Sint Maarten, Curaçao en Bonaire met eerdere videobeelden van Aruba, Saba, Sint Eustatius en Saba Bank vergeleken. Hieruit bleek dat Aruba de grootste haaiensoortendiversiteit kent (acht soorten) en Bonaire de laagste (twee soorten). Bij Saba werden vijf haaiensoorten waargenomen, op de Saba Bank vier. Bij Curaçao, Sint Eustatius en Sint Maarten werden elk drie haaiensoorten gezien. Daarnaast werd bij een aanvullende test op 300 meter diepte rondom Curaçao nog een andere haaiensoort ontdekt: de Cubaanse doornhaai.

 

 

 

 


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.