Al het nieuws

Van onze correspondent
Kralendijk - Het College financieel toezicht (Cft) gaat opnieuw niet akkoord met de aanwending van een deel van de toeristenbelasting voor het verlagen van de energielasten. Dit laat het college weten in haar reactie eerder deze maand.

F15 BON verlagingOp 9 november van dit jaar adviseerde het Cft bij de vijfde ontwerpbegrotingswijziging (OBW) voor het begrotingsjaar 2022 van het Openbaar Lichaam Bonaire ook al negatief op het voornemen om een deel van de toeristenbelasting te gebruiken voor dit doel. Op 30 november 2022 ontving het Cft van Bonaire een aangepaste versie van deze OBW, waarin een verhoging van de vrije uitkering is verwerkt en hierover is nu opnieuw advies uitgebracht. Bonaire behoudt in de aangepaste OBW de voorstellen tot wijziging die reeds in de eerdere versie waren opgenomen en neemt nu aanvullend een verhoging van de vrije uitkering als gevolg van loon- en prijsontwikkeling op. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties BZK heeft een toevoeging aan de vrije uitkering toegekend van 0,5 miljoen dollar en Bonaire stelt voor deze middelen in te zetten voor onderwijshuisvesting en afvalwaterverwerking. Het Cft stemt hiermee in.

Maar voor de overige onderdelen van de OBW handhaaft het Cft zijn advies van 9 november 2022. ,,Dit betekent dat we niet kunnen instemmen met de toevoeging van de extra ontvangsten uit de toeristenbelasting, geraamd op 2,0 miljoen dollar, aan de bestemmingsreserve voor verlaging van de energielasten”, aldus het college. Vanwege de onzekerheid over het verwachte resultaat voor 2022 en het ontbreken van een onderbouwing van deze meevaller, acht het Cft het niet opportuun deze baten nu al over te hevelen naar een bestemmingsreserve. Cft laat het bestuurscollege (BC) weten dat de OBW die wordt aangeboden aan de eilandsraad vergezeld moet gaan van dit advies van het Cft en het advies van 9 november 2022. Ook moet er een toelichting worden gegeven op welke wijze met deze adviezen rekening is gehouden. Waar het BC nu het geld om de energielasten te verlagen vandaan haalt is niet bekend.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.