Al het nieuws

Overleg bonden en FKAK over decentraliseren

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het bestuur van Fundashon Kuido di Ambulans Kòrsou (FKAK) zal de komende weken verder overleggen met vakbonden abvo en cbv. De ambulancestichting en de vakbonden verschillen van mening over het feit dat personeel zich op de drie ambulanceposten moet melden.

F03 Actie Ambulancepersoneel KADERSinds eind maart 2020 werd de ambulancezorg vanwege de covid-pandemie gecentraliseerd. Ambulancepersoneel verzamelde centraal op de locatie Zakitó en werd vanaf daar vervoerd naar de buitenposten in Barber en Montagne. Het FKAK-bestuur heeft de situatie teruggedraaid en de medewerkers zouden zich vanaf 7 juni weer, zoals voorheen, moeten melden op de plek waar zij zijn ingeroosterd. Direct na die beslissing hebben ambtenarenvakbond abvo en zorgvakbond cbv hun leden opgeroepen daaraan geen gehoor te geven en zich uitsluitend bij Zakitó te verzamelen.

In een kort geding heeft het Gerecht in eerste aanleg op vrijdag 10 juni geoordeeld dat deze instructie ‘buitenproportioneel en daarmee ongeoorloofd’ is. De bonden moesten diezelfde avond, uiterlijk 21.00 uur, de actie beëindigen en de leden via radio of sociale media oproepen ‘op tijd op de hen aangewezen post te verschijnen om hun werkzaamheden uit te voeren’.
,,Het bestuur van de FKAK is volledig in het gelijk gesteld”, laat commissaris Robby Spong weten met de kanttekening dat de rechter in het kort geding ‘zich uitsluitend heeft uitgesproken over de vraag of er sprake was van een actie en of die geoorloofd was’. ,,Partijen zullen de komende weken verder met elkaar praten en van gedachten wisselen over de beste oplossing”, zegt Spong.

Uit het vonnis in het kort geding blijkt wel dat het bestuur van de ambulancestichting en de vakbonden nog een weg te gaan hebben om elkaar te vinden. FKAK vindt dat het centraliseren van de ambulancezorg niet langer nodig is en ook niet kan nu ‘er geen sprake meer is van een uitzonderingstoestand en een noodregeling’. Dat de ambulance zorg 24/7 moet worden aangeboden vanuit drie posten op het eiland vloeit voort uit de vergunning die door de overheid is verleend. ,,Verder is decentralisatie nodig om te voldoen aan de wettelijk vastgestelde responsnorm van 15 minuten bij een A1-urgentie en 30 minuten bij een A2-urgentie.”
De bonden vinden juist dat de centralisatie van de aanvang van de dienst moet blijven. Zij willen in ieder geval ‘tijd om aan te tonen’ dat het decentraliseren daarvan geen goede beslissing is. Het bepalen van Zakitó als centraal meldpunt heeft veel voordelen voor het personeel en het terugdraaien van de beslissing heeft voor veel onvrede gezorgd. ,,Volgens de abvo de cbv is het mogelijk om aan de wettelijke- en vergunningsverplichtingen te voldoen met behoud van deze voordelen”, aldus de rechter in het vonnis. Bovendien heeft het niet altijd halen van de responsetijd met andere zaken te maken. De bonden wijzen ‘op de gebrekkige staat van onderhoud van de ambulances en het tekort aan materiaal’.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.