Al het nieuws

‘Agressieve belastinginning funest voor economische groei’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) vindt de belastingdruk te hoog waardoor bedrijven geen incentive meer hebben om te investeren. Dat is naar voren gekomen tijdens een bijeenkomst met het College financieel toezicht (Cft).

VBCdushi,,Uiteraard moet iedereen voldoen aan de belastingplicht. Maar de VBC gelooft er niet in dat het agressieve inningsbeleid van de regering om koste wat kost een sluitende begroting te krijgen, de beste remedie is voor patiënt Curaçao”, aldus de vereniging die benadrukt dat het het beste is als de economie weer gaat groeien. En om dit te bereiken moet de regering volgens de ondernemers de condities creëren waarbij lokale investeringen gestimuleerd worden en buitenlandse investeerders aangetrokken worden. ,,Door alle liquiditeit uit de economie te trekken met het innen van de belastingen, wordt dit doel niet gediend”, aldus de VBC. ,,We hebben alles nodig om terug te gaan naar een bruto binnenlands product (bbp) van 5,6 miljard gulden, zoals in 2019, om van daaruit verder te groeien.”
Er zijn verschillende gebieden waar volgens de VBC door de regering aandacht aan moet worden besteed. Zo zou er een Economic Development Board opgericht moeten worden met daarin vertegenwoordiging van de verschillende sociale partners. Deze economische ontwikkelingsraad moet de autoriteit krijgen om obstakels uit de weg te ruimen die de economische ontwikkeling belemmeren. Ook moet het belastingsysteem versimpeld worden.
De VBC heeft het Cft erop gewezen dat de private sector nog niet is hersteld van de economische krimp van 18,4 procent in 2020. De inflatie is hoog en de koopkracht gaat daardoor achteruit, met meer armoede tot gevolg. De dalende eurowaarde heeft ook negatieve invloed op het eiland dat dan voor de Europeaan duurder wordt. De slechte financiële situatie van de overheid maakt dat ook van overheidswege geen investeringsprikkel uitgaat.
Naast de Economic Development Board, een lagere belastingdruk en een versimpeld belastingsysteem vindt de VBC dat onderwijs en vorming belangrijk zijn om het functioneren van werknemers te verbeteren. Tot slot verwijst de VBC naar uitlatingen van staatssecretaris Alexandra van Huffelen (D66) van Koninkrijksrelaties in een brief aan de Tweede Kamer, waarin staat: ,,Met name de voortgang op het terrein van het ondernemersklimaat baart de Tijdelijke Werkorganisatie (TWO) zorgen.” VBC: ,,Ook zij ziet dus geen vooruitgang in het investeringsklimaat.”
In het verslag over de bijeenkomst met het Cft wordt vastgesteld dat de VBC zich ervan bewust is dat dit instituut er is om te controleren of de begroting van het land realistisch en sluitend is. Maar het is belangrijk dat het Cft ook de visie vanuit de zakenwereld hierover meekrijgt. De bijeenkomst was ook een kennismaking en volgens de VBC werd er open en eerlijk met elkaar gesproken en naar elkaar geluisterd in een goede sfeer.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.