Al het nieuws

Stappen besproken voor heropening grens Venezuela en ABC-eilanden

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ‘Delcy Rodríguez had een ontmoeting met de ambassadeur van Nederland om de heropening van de grens met Aruba, Curaçao en Bonaire te bespreken’, kopt Globovisión.

Venezuela1De vicepresident van de Republiek Venezuela besprak samen met de koninkrijksambassadeur in Caracas, Robert Schuddeboom, de bilaterale betrekkingen en de te volgen stappen voor de heropening van de grens tussen Venezuela en de ABC-eilanden. De bijeenkomst vond maandag plaats.
,,We ontmoetten de ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden, Schuddeboom, aan wie we de groeten van president Nicolás Maduro overbrachten”, schrijft Rodríguez op Twitter. ,,We bespraken kwesties van onze bilaterale relatie en de te volgen stappen voor de heropening van de grens tussen Venezuela en Aruba, Curaçao en Bonaire.”
Het is belangrijk, aldus Globovisión, te herinneren dat de grens met deze eilanden sinds 2019 gesloten is, nadat president Maduro het besluit had genomen om de doorvoer door de lucht en over zee te blokkeren omdat Curaçao voornemens was humanitaire hulp naar Venezuela te sturen.
Ambassadeur Schuddeboom in de Venezolaanse hoofdstad bezocht onlangs Willemstad, waar hij premier Gilmar Pisas (MFK) ontmoette. Er is toen ook gesproken over de opening van de grenzen van Venezuela voor Curaçao, het visumbeleid, de actuele situatie in het buurland en de migratie vanuit Venezuela. Schuddeboom sprak ook met gouverneur Lucille George-Wout.
Eind oktober kwamen de landen van het Koninkrijk tijdens een bijeenkomst op Curaçao met minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken overeen dat op technisch niveau de dialoog met Venezuela, ‘het grootste buurland van het Koninkrijk’, zal worden hervat; met als doel de geleidelijke heropening van de grenzen. Dat was de uitkomst van het Koninkrijksoverleg Buitenlandse Betrekkingen.
De ‘voorzichtige toenadering’ richting Venezuela - waar alle vier de landen van het Koninkrijk (Nederland, Curaçao, Aruba en Sint Maarten) het over eens zijn, maar waar vooral Curaçao zich voor inzet - houdt niet de erkenning in van de Venezolaanse verkiezingsuitslag zoals president Maduro die ziet. Eerst volgt een ‘technische verkenning’, waarop Caracas positief heeft gereageerd. Deze week werd dit vervolgd door het gesprek van ambassadeur Schuddeboom met vicepresident Rodríguez.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.