BES

Van onze correspondent
Kralendijk - Het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) heeft samen met Politie Nederland en Interpol een nieuwe stap gezet in de internationale samenwerking.

interpolDe overeenkomst zorgt ervoor dat de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba nu rechtstreeks via de verbindingen van Interpol in contact staan met het hoofdkwartier in Lyon en politiecollega’s in bijna de hele wereld.
Interpol is een wereldwijde organisatie waar 194 lidstaten bij zijn aangesloten. Elke lidstaat heeft een National Central Bureau (NCB). De NCB’s staan in contact met het hoofdkantoor en de andere NCB’s én de lokale handhavingsdiensten. In Nederland is dit het NCB The Hague en in Caribisch Nederland (CN) wordt nu voor het eerst een sub-NCB geopend. Deze valt onder de verantwoordelijkheid van het NCB The Hague.
De wens voor een dergelijke voorziening bestond al lange tijd bij het KPCN. De eilanden van Caribisch Nederland hadden nog geen directe aansluiting met de data van Interpol. ,,Hierdoor konden wij geen ‘directe zoekslagen naar personen’ uitvoeren”, legt Melvin Sint Jago uit. Hij is hoofd van de afdeling informatievoorziening van KPCN. ,,Voor onze internationale informatie over criminelen waren wij soms afhankelijk van vele externe partijen. Door de oprichting van ons eigen sub-NCB is er een tussenschakel uit dit proces gehaald en dat bevordert natuurlijk de snelheid, en daarmee verbetert de internationale opsporing.”
Speciaal getrainde intel-collega’s van het KPCN gaan binnen het sub-NCB aan de slag. Zij vormen de verbinding tussen de verschillende onderdelen. Voor de toekomst is de ambitie om de ontsluiting door te trekken naar de grensposten van CN, zodat ook de Koninklijke Marechaussee in- en uitgaande reizigers kunnen bevragen met behulp van Interpol-databases.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.