Nieuws Curaçao

Geen miljoenen voor claim Advent ziekenhuis 

WILLEMSTAD – Het Advent-ziekenhuis krijgt in hoger beroep geen miljoenen guldens voor de gestegen zorgkosten. In Eerste Aanleg kreeg het ziekenhuis nog gelijk van de rechter, maar de drie rechters van het Hof vinden dat zij niet op de stoel van de politiek mogen zitten en wezen de miljoenenclaim alsnog af.

De tarieven die het Advent Ziekenhuis voor zorg aan SVB-patiënten in rekening mag brengen zijn sinds 2001 niet aangepast aan de stijging van de kosten, Het Advent-ziekenhuis zegt daardoor in ernstige financiële problemen te zijn gekomen.

Op de vordering van Advent had het Gerecht eerder geoordeeld dat het de overheid onrechtmatig handelde door die tarieven ongewijzigd te handhaven, met name omdat diezelfde tarieven voor Sehos/CMC in het verleden wel zijn verhoogd. 

Als voorschot moest de overheid vier miljoen gulden betalen en over de resterende veertien miljoen moesten partijen een schadeprocedure starten.

Inmenging

De vergelijking met Sehos/CMC gaat volgens de drie rechters in hoger beroep niet op, gelet op de verschillen in aard en omvang van beide ziekenhuizen. 

Verder geldt dat de inrichting van de gezondheidszorg in Curaçao en de keuzes die daaraan ten grondslag liggen bij het Landsbestuur thuishoren en in politieke besluitvorming tot stand moeten komen. De rechter kan zich daarin naar eigen zeggen in beginsel niet in mengen. 

Een uitzondering zou kunnen gelden als de gezondheidszorg in Curaçao door het ongewijzigd handhaven van de zorgtarieven voor het Advent Ziekenhuis op een onaanvaardbaar laag niveau zou komen. Dat is volgens het Hof niet gebleken.

Op Curaçao zijn twee private ziekenhuizen, het Advent-ziekenhuis met twee vestigingen en het Curaçao Medical Center.

Deel dit artikel