Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - Het duurt te lang om een zakelijke of private bankrekening te kunnen openen. Dit is schadelijk voor het bedrijfsleven en niet goed voor het ondernemersklimaat.

arubankHet Economisch Bureau Amsterdam (EBA) adviseert om dit proces te vereenvoudigen en het voor elke burger mogelijk te maken om een basis-betaalrekening te openen.
EBA is een onafhankelijk adviesbureau dat onderzoek deed en advies uitbracht over de economische hervormingen uit het Landspakket. In hun rapport staat dat de administratieve belasting, de kosten van onduidelijke eisen aan compliance en lange doorlooptijden bij het openen van een bankrekening schade toebrengen aan het lokale bedrijfsleven. Dat is negatief voor de goede naam van Aruba als investeringsbestemming.
Procedures om financiële transacties te doen, moeten transparant zijn en laagdrempelig. Dat geldt voor bedrijven en ook voor burgers. Dit is belangrijk in het kader van financiële inclusie. Het EBA adviseert vier financiële projecten die prioriteit hebben om te starten. Het zijn allemaal projecten die een bijdrage leveren aan het ondernemings- en investeringsklimaat. Een daarvan is het project om ‘efficiënt een bankrekening te openen en een basis-betaalrekening voor iedereen beschikbaar te stellen’.
De aanbeveling van het EBA is dat de betreffende stakeholders, samen met de Aruba Bank Association (ABA) en de Centrale Bank Aruba (CBA), werken aan het opstellen van richtlijnen en afspraken voor het openen van een bankrekening op Aruba. Deze afspraken moeten worden vastgelegd worden in een convenant.
De minister van Economische Zaken, Geoffrey Wever (Raiz), laat in een reactie weten dat de EBA interessante aanbevelingen heeft gedaan. ,,De overheid wil deze graag implementeren. Binnenkort zullen gesprekken worden gevoerd met ABA en CBA om dit project te kunnen uitvoeren. De stakeholders kunnen rekenen op de steun van de overheid. Het is in deze moderne tijd voor het bedrijfsleven en voor de burger van belang om in een versneld tempo een bankrekening te kunnen openen en financiële transacties te verrichten. Financiële producten en diensten moeten voor iedereen toegankelijk zijn.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.