Al het nieuws

Osepa: Focus nodig en kleine stapjes nemen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Statendebat gisteren over veilig verkeer startte met de vraag waarom er drie ministers uitgenodigd waren door de oppositie, te weten de minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), Charles Cooper (MFK), de minister van Justitie, Shalten Hato (MFK) en de minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD), Ornelio ‘Kid’ Martina (PNP).

StatendushiHet leidde tot een verongelijkt antwoord van PAR-Statenlid Zita Jesus-Leito die zei: ,,We moeten toch de vrijheid hebben om binnen het parlement te kunnen spreken met de ministers die wij belangrijk vinden? Het kan niet zo zijn dat een collega bepaalt of ministers wel of niet mogen in de Staten mogen zijn. De minister van BPD bijvoorbeeld gaat over het Bureau Rijbewijzen, waar het misschien wel allemaal begint als het gaat om veilig verkeer.” Ana-Maria Pauletta (PAR) legt uit dat veel ministers met het verkeer te maken hebben en dat er nu voor gekozen is er drie uit te nodigen. ,,Want ook de minister van Gezondheid is belangrijk en die van Onderwijs en van Financiën.”
Osepa, die de vraag aan het begin van de vergadering stelde, komt tijdens zijn spreektijd terug op de discussie. ,,Het is niet zo dat ik bekritiseer dat er drie ministers komen. Maar mijn constatering moet de mensen aan het denken zetten. De regering moet spreken met een mond toch? Dus zou één minister genoeg moeten zijn. Maar ik wil ook zeggen dat we moeten focussen. We spreiden te veel, gooien een heel net uit om alle ministers te vangen. Maar als we vinden dat er wat aan wetgeving gedaan moet worden, nodig dan de minister van Justitie uit. Als daarna blijkt dat dat geld kost, is de volgende stap de minister van Financiën uit te nodigen.”
Enkele aspecten die in de Staten genoemd zijn en waar de ministers vragen over moeten beantwoorden zijn: het idee om het openbaar vervoer te verbeteren waardoor minder mensen de auto in stappen; het verbeteren van het rijexamen dat nog op heel oude lesstof is gebaseerd; een technologieplan ontwikkelen waardoor met simpele wegaanpassingen ongelukken voorkomen kunnen worden; de besteding van de wegenbelastinginkomsten; het toepassen van technische middelen om bijvoorbeeld snelheden te meten; het goedkoper produceren van verkeersborden door de aanschaf van een verkeersbordenprinter; het probleem van onverzekerden die ongelukken veroorzaken waardoor het slachtoffer berooid achterblijft en het geven van leerstraffen.
Minister Cooper eindigde de vergadering met te stellen dat er wel een week de tijd nodig is om alle vragen te beantwoorden. Toch stelde hij er nog wel bij dat de E’s belangrijk zijn voor een veiliger verkeer, te weten Education (zoals bijvoorbeeld het rijbewijs), Engineering (het wegmeubilair) en Enforcement (de financiering).


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.