Al het nieuws

Cijntje: ‘Ob over groothandelsprijs onwettig’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Nadat de tarieven voor water en elektriciteit per 1 mei werden aangepast (verlaagd), zouden de brandstofprijzen gisteren worden vastgesteld in de Raad van Ministers (RvM). Maar de beslissing hierover is uitgesteld naar aanstaande maandag. Tegen Antilliaans Dagblad zegt minister Ruisandro Cijntje (PNP) van Economische Ontwikkeling: ,,De minister van Financiën was niet aanwezig (net als premier Gilmar Pisas (MFK) die momenteel in Dubai verblijft, red.). Daarom is er aanstaande maandag een buitengewone vergadering van de RvM ingelast.”

F01BrandstofprijsDat de aanwezigheid van minister Javier Silvania (MFK) van Financiën vereist is, is logisch. Er liggen namelijk twee mogelijke scenario’s op tafel, waarvan een die een forse tegenvaller voor de Landskas zou betekenen.

Volgens het eerste scenario zou de overheidsmaatregel om de hogere brandstofprijzen door de oorlog in Oekraïne te dempen, komen te vervallen. Dit zou een stijging van 29 cent betekenen. Het tweede scenario is om geen omzetbelasting (ob) meer te heffen over de groothandelsprijs van benzine en diesel. In dat geval zou de prijs met 16 cent stijgen.

Cijntje heeft een uitgesproken voorkeur voor het tweede scenario. ,,Ik heb namelijk uitgezocht hoe het zit met de omzetbelasting (ob) binnen de opbouw van de brandstofprijzen en de heffing van ob over de groothandelsprijs is tegen de wet.” Door dit element voortaan weg te laten uit de berekening van de brandstofprijzen, zou de stijging deze maand beperkt blijven tot 16 cent.

Kiest de RvM maandag voor deze laatste optie? Dan betekent dat minder inkomsten voor het Land en zal Silvania zich de vraag moeten stellen hoe deze tegenvaller gecompenseerd kan worden. En als het inderdaad klopt dat er wettelijk geen ob geheven mag worden over de groothandelsprijs van brandstof, dan kan geconcludeerd worden dat automobilisten op Curaçao al jarenlang te veel betalen voor benzine en diesel.

Daarnaast zou het schrappen van de ob over de groothandelsprijs betekenen dat Silvania een eerder verzoek aan Cijntje als een boemerang weer terugkrijgt. Afgelopen maart verzocht de Financiënminister namelijk schriftelijk aan Cijntje om naar mogelijkheden te kijken om voor de consument het tarief aan de pomp te verlagen. Dit deed Silvania omdat de tijdelijke korting op accijnzen en ob niet langer verlengd kon worden.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.