Al het nieuws

Door nieuwe navigatiekaarten luchtverkeersleiding

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Door gewijzigde navigatiekaarten voor Flamingo Airport van de Dutch Caribbean Air Navigation Service Provider (DC-ANSP) doen de vliegtuigen van EZ-Air en Divi Divi Air langer over de vlucht van Bonaire naar Curaçao.
vluchtlangerAlle vliegtuigen die met behulp van instrumenten vliegen, moeten nu na het opstijgen vanaf Flamingo Airport een ruime bocht naar rechts (het zuiden) maken om dan richting het westelijk gelegen Curaçao of Aruba te vliegen. Om het verboden gebied - het betreft natuurbeschermgebied tot een hoogte van 6.000 voet - te vermijden kost deze bocht circa zeven minuten meer vliegtijd en dus ook meer brandstof.
Dit is ongeveer een jaar geleden al gecommuniceerd aan de vliegmaatschappijen en op 20 mei jongstleden in werking getreden. Er is wel overleg geweest met de luchtvaartmaatschappijen, zegt een betrokkene, maar daarna is niet medegedeeld wat de uitkomst was van de input van de vliegbedrijven. ,,Het is niet gunstig voor de local airlines, want de vlucht duurt langer en ze zijn uiteraard ook meer fuel kwijt.”
Volgens DC-ANSP is er op twee momenten, eerst tijdens het ontwerp en daarna na het ontwerp, consultatie geweest met de lokale en internationale luchtruimgebruikers, zo laat de luchtverkeerleiding desgevraagd aan het Antilliaans Dagblad weten.
Het een en ander heeft te maken met de zogeheten VFR- en IFR-routes. Visual Flight Rules, afgekort VFR, zijn de voorschriften voor het vliegen ‘op zicht’, in tegenstelling tot het vliegen met behulp van instrumenten, dat wordt geregeld door instrumentvliegvoorschriften (Instrument Flight Rules, afgekort IFR).
De nieuwe regels gelden voor alle vliegmaatschappijen. ,,Er zijn voorschriften voor VFR- of IFR-luchtruimgebruikers en niet speciaal voor een bepaalde airline.” Elk toestel is daardoor langer onderweg. Hoeveel langer, is afhankelijk van welk type vliegtuig.
De Beechcraft deed er normaal zo’n twaalf minuten over. Nu negentien. De Twin Otter deed er eerder zo’n 22 minuten over. Daar komen nu ook meer minuten bij. De Britten-Norman Islander deed er al zo’n 25 minuten over en dat wordt nu een stuk meer. Volgens DC-ANSP krijgen ambulancevluchten met patiënten aan boord ‘altijd een voorkeursbehandeling’, mits duidelijk aangegeven in het vluchtplan.
Met de nieuw ontworpen navigatiekaarten wordt vliegen over Kralendijk zoveel mogelijk vermeden, vervolgt de luchtverkeerleiding. Aangekomen bij Curaçao moet ter hoogte van de Sint Jorisbaai het eiland worden overgestoken - in plaats van door te vliegen langs de noordkant van Curaçao. Dit laatste is volgens DC-ANSP namelijk niet altijd mogelijk, doordat de vertrekroute in de weg ligt en er dan via de zuidkant van het eiland naar de landingsbaan moet worden gevlogen. Dat wil zeggen door ter hoogte van Boca Sint Michiel en Bullenbaai richting Hato te dalen. De Flight Tracker van DC-ANSP geeft ook nog de ‘normale’ vliegroute aan.
DC-ANSP te Mahuma, met Micilia Albertus-Verboom als directeur, is verantwoordelijk voor drie luchtverkeerscentra: het zogeheten Area Control Centre op Curaçao en twee zogeheten Aerodrome Control Towers; eentje te Hato International Airport (Hato Control Tower) en de andere te Bonaire International Airport (Flamingo Control Tower). DC-ANSP heette eerder Netherlands Antilles Air Traffic Control (NAATC) en is sinds april 2006 operationeel.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.