Al het nieuws

Van onze correspondent
Oranjestad - De Curaçaose premier Eugene Rhuggenaath is optimistisch over het akkoord met Nederland dat dichtbij zou zijn. Maar minister-president Evelyn Wever-Croes verklaart tegenover de Amigoe dat Aruba een maand geleden ook een dergelijk akkoord dacht te hebben, ‘totdat Nederland onverwacht en eenzijdig de voorwaarden wijzigde’.

Op Curaçao overheerst het optimisme. De hervomingsentiteit zal minder macht krijgen. Daarnaast zal het doel niet alleen bezuinigen zijn, maar ook investeren in ontwikkeling. Volgens Wever-Croes lijkt het akkoord veel op wat haar onderhandelingsteam een maand geleden had bereikt. ,,Alles veranderde toen Nederland op 4 september zonder overleg de voorwaarden wijzigde en ons dwong een andere weg te vinden. Nederland besloot ons geen financiering te geven voor juli en augustus. Daarna heb ik hen een week lang gevraagd hun positie te herzien, maar zij weigerden”, aldus de Arubaanse premier.
Ze vertelde dat Nederland van gedachten veranderde toen Aruba elders financiering zocht. ,,Toen hebben zij aangegeven dat ze het bij het verkeerde eind hadden en verzochten ons via het CAft een aanvraag in te dienen. Dat hadden we op 5 september al gedaan. Inmiddels heeft het CAft ons gelijk gegeven. Wij hadden dat geld hard nodig en Nederland had het ons niet moeten weigeren. Wij konden echter niet langer wachten en hebben op de lokale geldmarkt 173 miljoen florin geleend. Nu zitten we weer te wachten op een besluit van Nederland.”


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.