Terug naar de krant

Linkse oud-guerrillero Gustavo Petro wint presidentsverkiezingen Colombia

Leeslijst Nieuws
Presidentsverkiezingen Gustavo Petro, oud-burgemeester van hoofdstad Bogotá, wordt de eerste progressieve president van het Zuid-Amerikaanse Colombia. Hij heeft kiezers vergaande sociale en economische hervormingen beloofd.
Leeslijst

De linkse kandidaat Gustavo Petro heeft zondag krap de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Colombia gewonnen. De ex-guerrillastrijder, die grote sociale en economische veranderingen heeft beloofd, wordt de eerste progressieve president in de geschiedenis van het Zuid-Amerikaanse land. Dat melden internationale persbureaus.

Met ruim 99 procent van de stemmen geteld, komt de 62-jarige Petro uit op 50,5 procent van de stemmen. Zijn rechtse tegenstander, de populistische vastgoedmagnaat Rodolfo Hernández, kreeg 47,3 procent. De rijke zakenman kwam eind mei verrassend als tweede uit de bus bij de eerste ronde van de stembusgang. De tweede ronde was sindsdien onvoorspelbaar.

De verkiezing van Petro, dit was overigens diens derde gooi naar het presidentschap, is historisch. De voormalig burgemeester van hoofdstad Bogotá, tegenwoordig een senator, heeft toegezegd ongelijkheid in Colombia te bestrijden, onder meer met gratis universitair onderwijs en pensioenhervormingen. Ook wil hij geen nieuwe olieprojecten toestaan. Fragmentatie in het Colombiaanse congres, waar twaalf partijen zetels hebben, betekent dat niet al die voorstellen zonder meer kunnen worden doorgevoerd.

Lees ook Colombia wil een buitenstaander als president, maar wie?
Een modelwoning op het kerkplein van  Piedecuesta. De Colombiaanse presidentskandidaat Rodolfo Hernández belooft 2 miljoen woningen te laten bouwen als hij wint.

Volksoverwinning

„Vandaag is een dag om te vieren voor het volk”, reageerde Petro, een voormalig lid van de guerrillabeweging M-19, op Twitter. „Laat hen de eerste volksoverwinning vieren.” Op een groot scherm aangebracht op de buitenkant van Petro’s hoofdkwartier in Bogotá verscheen de boodschap „Gracias Colombia”.

Vertrekkend president Iván Duque feliciteerde Petro kort na de bekendmaking van de officiële resultaten. Hernández, die volgens de laatste peilingen was verwikkeld in een nek-aannekrace met Petro, heeft zijn nederlaag erkend. „Ik aanvaard het resultaat, zoals het moet als we willen dat onze instituties sterk zijn”, zei Hernández in een video op sociale media.

Met de zege van Petro voegt Colombia zich bij een reeks Latijns-Amerikaanse landen die de afgelopen jaren hebben gekozen voor linkse leiders. Zijn running mate Francia Márquez, een alleenstaande moeder, wordt de eerste zwarte en vrouwelijke vicepresident van het land.

Een aanhanger van de linkse presidentskandidaat Gustavo Petro viert diens verkiezingszege zondag in de Movistar Arena in Bogotá
Foto Daniel Munoz / AFP

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in