Al het nieuws

Nieuwe werkgroep voor plan centrale huisvesting

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De overheid voert op dit moment geen regulier onderhoud uit aan haar gebouwen en de huisvestingskosten zijn te hoog. Dat wordt erkend in een onlangs openbaar gemaakt Landsbesluit over de instelling van een werkgroep Clustering Huisvesting Overheid.

F03 Overheid geen onderhoud DushiDoel van deze werkgroep is om een voorstel te doen voor centrale huisvesting van overheidsdiensten. Bij de motivatie in het Landsbesluit staat ook dat de huidige huisvestingssituatie een negatieve invloed heeft op het functioneren van de overheid. Er is sprake van verschillen tussen de diensten omdat er geen eenduidig overheidsbeleid bestaat voor huisvesting. Het onderkomen heeft niet de kwaliteit die de overheid als werkgever voor haar personeel wenselijk vindt. Er is een extra drempel om verdere technologische ontwikkelingen door te voeren. Er is sprake van inefficiëntie in de overheadkosten zoals bewaking, nutskosten en telefoonkosten. In het groeiakkoord is indertijd al afgesproken dat de overheid moet werken aan verlaging van de huisvestingskosten. ,,De minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD), Ornelio ‘Kid’ Martina (PNP), heeft naar aanleiding van het bovenstaand en in afstemming met de Raad van Ministers, het noodzakelijk geacht om een werkgroep in het leven te roepen die met concrete voorstellen zal komen om de huidige situatie te corrigeren”, zo eindigt de opsomming.

Het Landsbesluit is gedateerd 12 september, maar is pas op 3 oktober naar de Staten gestuurd. De taak van de werkgroep is om een aantal concrete overheidshuisvestingsprojecten uit te werken. Het gaat om een centraal huisvestingsstelsel, met daarbij uitgewerkt een nieuwe begrotings- en financieringsmethodiek en een meerjarige onderhoudsplanning. Verder moet er een voorstel aangeleverd worden voor inrichten van een ‘professioneel Opdrachtgeverschap inzake overheidshuisvesting’, zo staat in het Landsbesluit. Tot slot moeten er eisen geformuleerd worden voor een professionele uitvoeringsorganisatie voor het vastgoedmanagement.

De werkgroep bestaat uit de beleidsdirecteur van het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD), die ook de voorzitter is van de commissie. Deze voorzitter benoemt een secretaris. De Secretarissen-Generaal van het ministerie van BPD, van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) en van Financiën wijzen elk ook een afgevaardigde aan. En tot slot is er een adviseur van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB).
De kosten worden vergoed via het Landspakket. Maar er mogen geen kosten gemaakt worden voordat een begroting is gemaakt, ingediend is bij en goedgekeurd is door de Nationale Hervormingscommissie.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.