Huidig nummer

Titel

Artiest

Background

Eredoctoraat voor Sidney Joubert

door Op 21-03-2023

De meeste mensen kennen Sidney Joubert van de Papiaments-Nederlandse woordenboeken. Nu mag de taaldeskundige ook de titel doctor honoris causa dragen. Vorige week kreeg hij een eredoctoraat van de University of Curaçao. De autoriteit op het gebied van het Papiaments is ook kenner van Papiamentstalig literatuur. Hij schreef diverse boeken over de lokale literatuurgeschiedenis. Het eredoctoraat is een eerbetoon voor zijn uitzonderlijke prestaties op cultureel  en academisch gebied. 

Eerder was Joubert docent Spaanse taal- en letterkunde op het Stuyvesant College en de UNA en tevens beëdigd vertaler en lexicograaf. Hij werd bij de oprichting van het overheidsbureau Sede di Papiamentu (1983) aangesteld om aan een vocabulaire van het Papiaments te werken. Sindsdien zijn er diverse taalgidsen en woordenboeken van zijn hand verschenen. 

Hij is ook medeverantwoordelijk voor de meer dan 400 woorden Antilliaans-Nederlands die in het Groene Boekje zijn opgenomen. Gedurende een aantal jaren, zijn de krantenteksten van het Antilliaans Dagblad en de Amigoe verzameld. Uit die verzameling zijn door onder andere Joubert karakteristieke woorden geselecteerd die in het Groene boekje terecht zijn gekomen als: empaná, blenchi, dushi, karkó en snèkbar. De laatste tien jaar werkt hij met een redactieteam aan een verklarend woordenboek Papiaments.


Meningen van de lezer

Reageer

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *