KRALENDIJK – “Wees sterk, neem een positie en zeg tegen Nederland dat zij moeten helpen” aldus Nochi Willems van vakbond USIBO tijdens de spoedvergadering van de eilandsraad over olieopslagbedrijf Bopec.

Tekst gaat verder onder de video

Door Marit Severijnse en Nathaly Evertsz-Ipcedencia

Personeel kwam er om weer te protesteren. Ze deden dit begin van de maand ook al. Toen zei Gabriel Pourier van de vakbond BPWU dat er bijna geen steun kwam van de lokale overheid. Gezaghebber van Bonaire weerlegt dit. “Ik ben al jaren achter de gordijnen bezig om Bopec te helpen maar dit is een ingewikkeld situatie.”

Willems bevestigt dat mede dankzij de gezaghebber het gelukt is om tot december de werknemers te betalen. Het feit dat er hierover gesproken wordt in de eilandsraadvergadering, beschouwt hij als volwassenheid van de politiek van Bonaire. “Vandaag laat de eilandsraad zien dat ze het volk vertegenwoordigen en niet alleen hun partij.”

Hulp van Nederland
Het Bopec-personeel heeft al twee maanden geen salaris ontvangen maar kunnen nu rekenen op hulp van de overheid. Voor de meeste medewerkers is deze overheidssteun echter niet voldoende. Kosten van internet, kabel, kinderopvang en nutsvoorzieningen worden voor twee maanden vergoed. “En waarvan moet ik eten?”, vraagt medewerker Elvis Soliana zich af.

“Wij willen dat de overheid zich inzet om de medewerkers 80 procent van hun salaris te vergoeden”, zegt Willems. Hij vindt dat Nederland desnoods financieel moet bijspringen. “We zijn uiteindelijk ook deel van Nederland.”

Gedeputeerde Nina Den Heyer begrijpt de vraag om meer geld. “We helpen graag maar moeten niet vergeten dat er nog meer bedrijven in moeilijkheden verkeren. Het zou betekenen dat een eventuele regeling voor iedereen zou gelden.”

Kort geding

Op 5 maart dient een kort geding tegen Bopec, aanspannen door de vakbonden. Gerard Bernabela van vakbond Fedebon zegt dat als de vakbonden dit winnen, zij één van schuldeisers worden en beslag op het opslagbedrijf kunnen. Maar of het personeel dan snel uitbetaald gaat krijgen, blijft de vraag.

Inmiddels nemen bijna alle medewerkers een houding aan van ‘no pay, no work’ en wordt er dus amper gewerkt. Maar met onvoldoende personeel, is de veiligheid van Bopec in het geding.
“ILT (Nederlandse inspectiedienst) heeft gegarandeerd dat Bopec aan de minimale eisen voor veiligheid voldoet”, stelt de gezaghebber. Er zouden namelijk genoeg werknemers aanwezig zijn. Maar Bernabela ontkent dit: “Ze hebben namen van medewerkers opgegeven die aan het werk zouden zijn. Maar dit klopt niet. Deze mensen zijn daar niet aanwezig.”

De eilandsraad heeft nog geen standpunt ingenomen. Beslissingen over wat het lokale bestuur gaat doen, zijn doorgeschoven naar de raadsvergadering van 4 maart.