Nieuws Curaçao

Orkaanseizoen 2022, start van een inhaalrace?

DE BILT – Vooralsnog is er sprake van een erg rustig orkaanseizoen aan deze kant van de wereld. Maar meteoroloog Britta van Gendt van weer.nl ziet dat er verandering aan zit te komen. Er liggen momenteel twee buienclusters op de Atlantische Oceaan die door het National Hurricane Center (NHC) in de gaten worden gehouden.

De eerste ligt boven de Caribische Zee, net ten westen van de Benedenwindse eilanden, en de ander ligt voor de Afrikaanse westkust, pal ten zuiden van de Kaapverdische eilanden. De kans dat deze clusters uit zullen groeien tot een uiteindelijk genaamde storm is nog klein, namelijk minder dan 40 procent, maar er is dus wel toenemende activiteit.

Piekmaanden

Tot nu toe is het er nog tot geen enkele orkaan gekomen, maar diverse weerbureaus die gespecialiseerd zijn in genaamde stormen gaven al aan de normaal ‘meest actieve maanden’, de zogeheten peak months, nog moeten komen. En er is nu daadwerkelijk wat meer activiteit op de Atlantische Oceaan te zien, al is het allemaal nog minimaal.

Boven het westen van Afrika vormen zich momenteel in rap tempo steeds lagedrukgebiedjes en deze worden met een oostelijke stroming de Atlantische Oceaan opgeblazen. Eenmaal boven het warme zeewater kan zo’n buiengebied onder gunstige omstandigheden uitgroeien tot een groter buiencluster en mogelijk zelfs tot een tropische storm of orkaan.

Nog geen orkanen

Normaal gesproken gebeurt dit in de periode tussen juni en november (het orkaanseizoen) regelmatig, maar dit jaar wil het niet lukken, schrijft weer.nl. De teller staat dit seizoen tot nu toe nog maar op drie genaamde stormen, namelijk tropische stormen Alex, Bonnie en Colin. De eerste, Alex, ontstond op 5 juni en de andere twee waren begin juli actief.

De hele augustusmaand verliep tot nu toe helemaal zonder genaamde stormen en dat is vrij uitzonderlijk. Dit wordt vooral geweten aan een combinatie van teveel windschering en de aanwezigheid van meer Saharazand in de atmosfeer dan in andere jaren, wat de vorming van orkanen tegenhoudt.

Caribische Zee

Het buiengebied boven de oostelijke Caribische Zee houdt zich vooralsnog rustig en binnen de komende 48 uur wordt er weinig tot geen toename in activiteit verwacht. Het geheel trekt nu westwaarts over het warme water van de Caribische Zee en zou komende week mogelijk nog verder kunnen uitgroeien tot een tropische storm of orkaan.

Het andere systeem is al iets meer georganiseerd en heeft een wat grotere kans om verder uit te groeien tot een genaamde storm. Momenteel is de kans daarop volgens het NHC circa tien procent binnen de komende 48 uur en twintig procent binnen de komende vijf dagen. Het buiengebied beweegt de komende dagen westwaarts over de oostelijke en later centrale delen van de Atlantische Oceaan.

Inhaalrace?

En voorlopig lijkt dit niet het laatste lagedrukgebied te zijn dat vanuit Afrika richting de Atlantische Oceaan wordt geslingerd. We zien komende week meerdere kernen westwaarts trekken en ook dit zijn potentiële genaamde stormen. Zou dit dan het begin zijn van de grote inhaalslag?

Want op basis van de huidige (inmiddels bijgestelde) verwachtingen van onder andere NHC en CSU (Colorado State University) zouden we dit seizoen alsnog op twintig genaamde stormen moeten uitkomen, waarvan er zes tot tien uitgroeien tot een orkaan.

Deel dit artikel