Al het nieuws

Medio maart 2023 hoger beroep Ennia vs. ex-bestuurders

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Advocaat Achim Henriquez heeft zich teruggetrokken als raadsman van zijn intussen voormalige cliënt Hushang Ansary.

ansaryDat deed hij in het kort geding in de zaak over SunResorts (Mullet Bay) voor het gerecht van Sint Maarten. Ook in het hoger beroep van de aansprakelijkheidsprocedure op Curaçao van Ennia tegen haar ex-bestuurders treedt Henriquez niet langer op als Ansary’s advocaat.
Zelf wil hij er ‘geen mededelingen over doen’, laat hij desgevraagd aan het Antilliaans Dagblad weten. Het was opgevallen dat in het vonnis van 7 oktober in verband met de zaak-SunResorts staat vermeld dat ‘gemachtigde mr. A.K.E. Henriquez bij e-mailbericht van 5 oktober 2022 meegedeeld te zijn gedesisteerd’.
De advocaat trad op voor Ansary en ook voor Ralph Palm en Clarence Derby. Maar twee dagen voor het vonnis trok Henriquez zich terug. Overigens werd het kort geding in Philipsburg door Ansary en de zijnen verloren en daarmee gewonnen door Ennia (Ennia Caribe Investments en Ennia Caribe Holding), die in verband met de noodregeling wordt bestuurd door de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS).
Aanvankelijk zou Henriquez ook voor Ansary optreden in het hoger beroep op Curaçao in de rechtszaak waarin Ansary en de overige voormalige Ennia-bestuurders in eerste aanleg in november 2021 werden veroordeeld tot betaling van ruim een miljard gulden aan door hen verweten schade.
Advocaat Mirto Murray en zijn kantoorgenoot Karan Doekhi traden in eerste aanleg op als gemachtigde van Ansary. En dat bleef ook daarna zo, terwijl zijn dochter Nina Ansary koos voor een ander advocatenkantoor, namelijk VanEps met Roderik van Hees en Rogier van den Heuvel als raadslieden.
Daarna besloot Ansary toch anders en kwam ook voor het hoger beroep Henriquez in beeld als advocaat van Ansary. Echter, van korte duur. Want na zijn desisteren in de SunResorts-zaak op Sint Maarten heeft hij zich ook teruggetrokken voor het hoger beroep, dat gepland staat voor de week van 13 tot en met 16 maart 2023.
Inmiddels is Hushang Ansary naar verluidt weer terug bij Murray, die al die tijd wel de raadsman is gebleven van Ralph Palm en Abdallah Andraous. Gedaagde Nina Ansary heeft dus gekozen voor VanEps, terwijl voormalig Ennia-directeur Gijsbert van Doorn ook in beroep bij BBV Legal met Ursus van Bemmelen en Jeroen de Baar blijft.
De Ennia-aansprakelijkheidszaak, die wordt aangestuurd door Centrale Bank CBCS, is van grote importantie voor Curaçao en vooral de duizenden polishouder van Ennia Caribe Leven. Op 29 november vorig jaar was het vonnis in vrijwel alle opzichten in het voordeel van de Ennia-entiteiten.
Voor het hoger beroep in maart volgend jaar is door het Gemeenschappelijk Hof, ‘gezien de omvang van de zaak’, rechtelijke bijstand gevraagd vanuit Nederland. In hoger beroep zijn drie rechters belast met de behandeling, de beoordeling en het schrijven van het vonnis.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.