Nieuws Curaçao

Amerikaanse rechter vaardigt in beslagname bevel af voor Arubaanse geregistreerd vliegtuig

Oranjestad – De Amerikaanse rechter heeft een bevel afgegeven om een op Aruba geregistreerde Airbus 319 in beslag te nemen. Het toestel is van de Russische zakenman en parlementslid Andrei Skoch.

Volgens de autoriteiten in de Verenigde Staten heeft de Airbus A319-100 een waarde van meer dan 90 miljoen dollar. De in beslagname volgt op het overtreden van de Amerikaanse sancties voor de Russische invasie van Oekraïne. Het vliegtuig bevindt zich vermoedelijk in Kazachstan. 

bol

Maandag keurde een federale rechter een bevel tot inbeslagname goed, een speciale agent van het Amerikaanse ministerie van Handel het vliegtuig naar Skoch traceerde via een reeks lege bedrijven die naar verluidt bedoeld waren om zijn eigendom te beschermen.

Sancties

De Amerikaanse autoriteiten stellen dat Skoch Amerikaanse sancties heeft overtreden door Amerikaanse dollars te gebruiken om de registratierechten van het vliegtuig aan de Arubaanse autoriteiten te betalen. Ook zouden verzekeringspremies betaald zijn via Amerikaanse financiële instellingen.

De ruim 113.000 dollar aan registratiebetalingen en bijna 285.000 dollar aan verzekeringspremies liepen via Amerikaanse banken, maar daar was geen vergunning voor.

bol

Het inbeslagnemingsbevel vermeldt dat Skoch, naast het vliegtuig, een jacht bezit genaamd de Madame Gu, een helikopter en een villa in het Four Seasons Hotel op de Seychellen. Op deze activa mag geen beslag worden gelegd. 

Deel dit artikel