Nieuws Curaçao

Curaçaose regering akkoord met vrouwen in Curmil

WILLEMSTAD – Ook de Curaçaose regering is akkoord met vrouwen in de Curaçaose Militie. Tot nu toe kunnen alleen mannen zich aanmelden. De openstelling van Curmil voor vrouwen is onderdeel van de uitvoeringsagenda van het Landspakket voor Curaçao als onderdeel van COHO, het hervormingsprogramma van Nederland.

Aruba en Curaçao beschikken elk over professionele Caribische militaire eenheden, de Curaçaose Militie CURMIL en Arubaanse Militie ARUMIL. Ook op Aruba wordt de dienstplichtverordening aangepast, maar daar is uitvoering vertraagd.

In het kader van internationale verdragen is het volgens Nederland niet wenselijk dat in deze tijd vrouwen worden uitgesloten van bepaalde beroepen. Een ministeriële regeling op Curaçao zet dit nu recht en die gaat in per 1 augustus.

Caribische Milities zijn in dienst bij de overheid van Curaçao of Aruba en zijn tewerkgesteld bij Defensie in het Caribisch gebied. Zij werken in pelotons en volgen gezamenlijk een militaire opleiding. Inclusief de opleiding omvat de CurMil circa 110 miliciens en kaderleden.

bol

Deel dit artikel