Al het nieuws

Half jaar na ingestorte gevel kan Consciëntiesteeg in Rifgebied weer open

Van onze redactie
Willemstad - Een half jaar nadat de gevel het, na jarenlange verwaarlozing en hevige regenval, begaf en de restauratie na aankoop direct van start ging, hoopt Monumentenzorg dat de overheid de Consciëntiesteeg in het Rifgebied in Otrobanda binnen twee weken weer kan openstellen voor publiek.

F05 Hoogste punt La Moda de Paris 2 SMZHet gaat hier om het bijzondere restauratieproject ‘La Moda de Paris’, waarvoor aannemer Bouwbedrijf Willemstad onlangs samen met opdrachtgever Stichting Monumentenzorg Curaçao (SMC) het traditionele ‘pannenbier’ vierde.

Er is veel werk verzet. In december nog kwam het gebouw aan de Consciëntiesteeg 68 in het nieuws omdat de iconische gevel was ingestort, alsook dat van het er tegenovergelegen pand op nummer 61. Beide zijn in januari 2021 door SMC aangekocht, waarna gelijk werk is gemaakt van de stabilisering en de cascorestauratie van de panden. Nu is het ‘hoogste punt’ bereikt.

,,Dat de restauratie van de panden een behoorlijke klus zou zijn, was bij de aankoop al duidelijk”, aldus Monumentenzorg. Waar La Moda de Paris na anderhalve maand stabiel genoeg bleek om te beginnen met het de bouw van een nieuw dak, had Consciëntiesteeg 61 ‘nog wat verrassingen in petto’.

,,Maandenlang bleek tijdens de werkzaamheden dat er onderdelen instabiel werden of zelfs instortten. Er moest dus voorzichtig vooruitgang worden geboekt, waardoor het instortingsgevaar pas medio mei was geweken.”

Inmiddels heeft het dak van La Moda het hoogste punt bereikt en is nummer 61 zo ver dat de herstelwerkzaamheden op een veilige manier zijn begonnen. Daar is al flinke vooruitgang mee geboekt en nu wordt gezocht naar fondsen die nodig zijn om ook het dak en de goten te herstellen. ,,Deze kosten liggen dusdanig hoog dat hier externe financiering voor nodig is.”

De panden zijn van bijzondere culturele waarde, stelt de nieuwe eigenaar, omdat zij een periode uit de geschiedenis van Otrobanda vertegenwoordigen waarin de textielhandel hoogtij vierde en kooptoerisme uit de regio aantrok.

SMZ schetst een beeld van hoe het er toen aan toe moet zijn gegaan: ,,Grote rollen stof hingen van de bijzonder fraaie houten stellages in alle kleuren van de regenboog, waarover druk in meerdere talen onderhandeld werd.”

Voor veel oudere Otrobandista’s is de Consciëntiesteeg nog steeds een begrip, een melancholisch voorbeeld van vergane glorie. ,,Dit uitdagende restauratieproject vormt een eerste stap richting een nieuwe toekomst voor dit bijzondere stukje Otrobanda”, belooft Momunentenzorg.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.